Лойд Остин, притежаващ две цивилни магистърски звания, е човекът, който ръководи дискретно военните операции на САЩ срещу действащите в Ирак и Сирия групировки "Ислямска държава" (ИД) и "Хорасан", пише в. "Бизнес инсайдър".

Наричат го Невидимият генерал заради навика му почти да не се появява публично. Пълното му име е Лойд Джеймс Остин III. Той е на 61 години и е първият афроамериканец в историята, оглавил ЦЕНТКОМ - Централното военно командване на САЩ. Остин зае този пост през март 2013 г.

"Бизнес инсайдър" стигна до информацията, че той командва атаките срещу джихадистите, след отправено по електронната поща запитване до Пентагона. От военното ведомство отговориха утвърдително.

Като шеф на ЦЕНТКОМ Остин контролира американското военно присъствие в 20 държави в Близкия изток, Централна Азия и Югоизточна Азия.

САЩ започнаха да атакуват джихадистите първо само в Ирак. На 22 септември обаче бяха бомбардирани и обекти в Сирия. Президентът Барак Обама обяви пред журналисти, че е взел решение за разширяването на операцията след срещу с ген. Остин в щаба на ЦЕНТКОМ. във военновъздушната база "Макдил" във Флорида на 17 септември.

Именно желанието на Остин да стои в сянка и името му да не бъде постоянно споменавано му помогна да се издигне, писа в. "Ню Йорк таймс". Невидимият генерал почти не говори пред медиите и избягва светлината на прожекторите. Администрацията на Барак Обама харесва точно такива дискретни военни.

Освен, че е завършил военната академия в Уест Пойнт през 1975 г., Лойд Остин има и две ивилни висши образование. Той е учил педагогика в Обърн, щата Алабама, и бизнес мениджмънт в Уебстър, Мисури.

Генералът е удостоен с редица награди за безупречната си служба. Снимка Уикипедия

След дълги години работа в различни военни академии и в Пентагона Невидимия генерал е назначен през 2008 г. за командващ многонационалните сили по време на операцията "Иракска свобода". Заема този пост до 2009 г.

След това оглавява американските сили в Ирак и под негово ръководство в края на 2011 г. те започват изтеглянето си от страната.

Лойд Остин бе избран за шеф на Централното командване през пролетта на 2013 г. Той наследи генерал Джеймс Матис, който според медиите се скара с администрацията на Обама по въпроса за евентуална американска намеса в Иран.

При назначаването на Остин шефът на Пентагона Чък Хейгъл изтъкна, че освен познавач на региона генералът е спокоен, има добра стратегическа визия и е доказал командирските си способности.

Невидимият генерал заяви при едно от редките си изказвания пред медиите, че не иска цветът на кожата му да бъде във фокуса.

"Ако попитате днес Тайгър Уудс как се е чувствал като най-добрия в историята афроамерикански състезател по голф, той ще ви отговори, че иска да бъде известен само като най-добрия състезател по голф", каза тогава Лойд Остин.