Поредната среща на лидерите на страните на Г-7 започва днес във Франция. Разногласията между тях са много и едва ли ще има общо становище в края на срещата.

Ангела Меркел и Еманюел Макрон

Големите пожари в горите на Бразилия влязоха в дневния ред и станаха още един повод за разногласия. Повечето лидери искат борбата с промените в климата да бъде водеща тема. Американският президент Доналд Тръмп обаче не смята, че такава борба изобщо е необходима.

Към това се прибавя и различният подход на протекциониста Тръмп и останалите лидери към правилата на световната търговия. Пример за това американецът даде на заминаване, когато се закани на Франция, заради желанието й да облага с данъци големите интернеткомпании.

Доналд Тръмп и Еманюел Макрон

Тръмп е обсъдил вчера по телефона с британския премиер Борис Джонсън въпроси за външната политика и двустранната търговия.

"Президентът с нетърпение очаква срещата с премиера на срещата на върха на Г-7 в Биариц", се казва в комюнике.

Тръмп и Джонсън ще разговарят утре сутринта на четири очи. Американският държавен глава хвали новия британски премиер за качествата му и позициите му, най-вече за Брекзит.

По-рано днес Борис Джонсън заяви, че ще каже на Тръмп по време на срещата на върха на Г-7 през уикенда в Биариц да се откаже от търговската война, която вече дестабилизира икономическия растеж в целия свят.

Борис Джонсън

Джонсън отговори утвърдително на въпрос на журналисти във френския курорт дали ще посъветва Тръмп да намали напрежението с Китай.

Моят приоритет на срещата на върха на Г-7 "очевидно е състоянието на глобалната търговия. Много съм разтревожен от начина, по който вървят нещата, от увеличаването на протекционизма, на митата, което наблюдаваме", каза британският премиер.

Доналд Туск
Джузепе Конте
Джъстин Трюдо
Шиндзо Абе

 Срещата на Г-7 е съпровдена от обичайните протести.