Често графитите се ползват с лоша конотация, защото денотацията им не е извършена както си трябва. Достатъчно е само да разгледаме "летописите" из улиците на Атина, за да се убедим в необходимостта от частичното възстановяване на Крумовите закони.

Не бива обаче да забравяме, че графитите може да придават уникален облик на определени места по света, когато полетът на спрейовете е воден от ръката на истински творец. 

А не на псевдобунтар, който смята, че инициалите на неоригиналното му прозвище трябва да бъдат изобразявани на всяка равна повърхност в радиус от 50 км от дома му. 

Нека сега посочим 7-те световни столици, които може да се гордеят с най-красивите графити. 

7. Берлин, Германия.

Къде другаде може да открием по-подходящо място за вдъхновение от града, които дълги години символизира разделението на Германия и въобще на света.

Затова на остатъците от Берлинската стена могат да бъдат намерени множество произведения на графитисти с политически и социални послания, които придават уникален облик на градския пейзаж. 

6. Буенос Айрес, Аржентина.

Градът е пословичен с разнообразните си графити, в много от които са представени местните обичаи на страна, която е дом за етнически групи от всички точки на Земята. В столицата на Аржентина дори се провеждат специални турове, посветени на графитите.

5. Париж, Франция.

В реда на нещата е в столицата на държава като Франция - преживяла безброй революции, да е централен "хъб" за мнозина талантливи графитисти, които придават уникална обвивка на градската среда.

4. Мелбърн, Австралия.

Мелбърн може и да не е столицата на Австралия, нито най-големият град в страната. Но ценителите на графитите не запазват самолетните си билети за Сидни, Канбера, Бризбън или Порт, а именно за най-южния град в Долната земя. 

Мелбърн безспорно е сред световните центрове за улично изкуство, в които отделните графити се преплитат едни в други и създават произведения, които може да определим като "Впечатляващ Хаос".

3. Лос Анджелис, САЩ.

Както вече отбелязахме държавите с най-богато разнообразие на населението, често опосредстват появата на впечатляващи графити, които съчетават елементи от различните културите по света.

Затова не е случайно, че два града от САЩ заемат почетни места в класация, която отделя естетическото от пошлото в "уличното" изкуство. Първият от тях е "Града на ангелите".

2. Ню Йорк, САЩ.

Всяка една класация на градовете с най-красиви графити би била проблематична без включването на Ню Йорк. На Източното крайбрежие често се проявяват за първите път новите течения в музиката, модата и изкуството въобще, като графитеното не е изключение. 

Затова не е случайно, че тук може да се открият графити, които не биха могли да бъдат намерени на други места по света.

1. Богота, Колумбия.

Споменатите по-горе столици на графитите може да им разменим местата според собствените ни предпочитания. Но Богота без съмнение трябва да заема първото място при съставянето на подобна класацията.

Въпреки че не се ползва със славата на страна, в която демокрацията и защитата на правата на човека са издигнати на пиедестал, в части от най-големия град на Колумбия е напълно легално да се практикува "улично" изкуство. 

Затова туристите могат да се насладят на творби, които изобразяват местните обичаи или са един от малкото начини да се изрази опозиция срещу властта.