България през второто тримесечие на тази година е станала най-популярната страна сред руснаците за покупка на жилища в чужбина.  На второ място е Турция, а на трето - Испания. Това съобщава vesti.ru, позовавайки се на портала за задгранични недвижими имоти HomesOverseas.ru

Тройката на лидерите в цитираната класация не се е променила – България, Турция и Испания – остават най-популярните сред руснаците за придобиване на имот зад граница. Обаче разположението на страните на стълбицата е променено. Ако Испания е била най-популярната с 18,1% от заявките през първото тримесечие, във второто тя е на трето място. Лидер в него е България със 17,9% от заявките, след като е била втора в първото тримесечие.  

Втора във втрото тримесечие е Турция (трета през първото), заявките за която са скочили от 13,9% на 16,4%. Трябва да се отбележи, че търсенето на турски недвижими имоти от руснаците в последно време показва устойчив ръст, отбелязва порталът. За година интересът към нея се е увеличил двойно: от 6,5% в първото тримесечие на 2018 година на 13,9% в първото тримесечие на 2019 година. 

 

Руснаците вече имат не само свои имоти, но и свои организации у нас.

В петицата лидери по заявки за покупка на задгранична собственост сред руснаците са влезли Кипър (четвърти в първото тримесечие) и Италия (за три месеца тя се е придвижила от седмо на пето място). Между страните, в които руснаците най-честго се интересуват от покупка на имоти, са още Черна гора, Чехия, Германия, Гърция и Египет.

Общата тенденция, която продължава вече няколко години и е характерна за всички страни - е намаляването на бюджета на руснациоте за придобиване на недвижимост в чужбина , коментира директорът по маркетинг и продажби на HomesOverseas.ru Фьодор Дробишев.

"Търсенето се премества към по-достъпни страни и региони. Това е основната причина, поради която България, където стойността на недвижимостта е по-ниска в сравнение с другите европейски страни, остава номер едно", казва той.

Цената на квадратен метър българска недвижима собственост е средно $500. Например в популярния Бургаски район ново двустайно жилище може да се купи за  2,8 млн. рубли ($42 406 или €37 726), пише порталът. Почти за толкова според него можел да бъде придобит просторен апартамент в района на Слънчев бряг на 500 метра от плажа.

С тази тенденция е свързано постепенното падане на рейтинга на Гърция сред руснаците, казва още Дробишев. Купувачите очаквали, че в тази страна, която изпитва икономически трудности, недвижимостта силно ще поевтинее, но рязко понижение на цените там не е имало.

По същите причини Франция е преминала от 10-то на 14-то място и руското търсене се местело от Лазурния бряг към по-евтини места като Лангедок-Русийон и Прованс.

Турция стремително набирала популярност, но не е ясно дали би станала първа в предпочитанията на руснаците, тъй като като цяло равнището на цените в нейните курорти е по-високо отколкото в България (цената на 1 кв.м. недвижима собственост е средно $1 000).

Прочутият жилищен блок в Поморие, на чиято фасада е изписано с огромни букви многозначителното "Малая Россия" (Малката Русия).

Цените в Кипър също са по-високи отколкото в България, Турция и най-масовите райони на Испания, пише порталът. По-рано Кипър беше заел 40% от заявките в руския имотен портал Prian.ru заради временно усилената либерализация на даването на гражданство срещу инвестиция, но вече условията на тази програма не са толкова изгодни за руснаците.

По данни на Prian.ru най-популярни страни за покупка на задгранично жилище сред руснаците през първото полугодие са Испания, България, Турция, Италия и САЩ.