Издирването на избягалите затворници от общежитието от отворен тип в Стара Загора продължава. Двамата лишени от свобода изчезнаха в събота. В неделя стана ясно, че те са молдовски граждани.

Александър Хаджи, на 24 години, и Василе Мораро, на 30 години, са пуснати за общонационално издирване, съобщи Нова тв. В затворническото общежитие от открит тип били настанени преди седмица, след като са прекарали 1 година в ареста. Те са осъдени за разбиване на банкомати. Очаквало се да ги преместят в София, където е трябвало да изтърпят присъдата си от 4 години и 8 месеца.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е разпоредил спешна проверка за изясняване на обстоятелствата около случая. Резултатите от нея се очакват тази седмица, съобщи Нова тв.

Все още не е ясно дали бягството е планирано. За последно близки са ги посещавали на 17 август. Според първоначалните данни бегълците са прескочили оградата на общежитието. По-късно надзиратените установили, че дватата затворници липсват. 

Пред Нова тв анализаторът Тимомир Безлов намекна, че бягството трудно може да се случи без някакво съдействие "отвътре".

Според началника на общежитието охранителите не можели да разберат дали престъпниците планират бягство, защото не разбирали румънски език. Трети молдовец, който не е след бегълците, бил "говорител" на групата, иначе комуникацията ставала на развален руски и български, какъвто бегълците понаучили, докато стоят година в ареста. Молдовците имали свободен достъп до телефони и можели да разговарят със свои близки, стана ясно още от думите на началника.

Тихомир Стойчев, бивш шеф на ЦСБОП, заяви пред Нова тв, че трябва да се разпространят снимки на избягалите престъпници, защото трябва да се разчита на гражданите. Той казва, че е Европа все повече се либерализира затворническият живот, затова и двамата са били в общежитие с отворен тип.