Полицията на Хонконг е арестувала 36 души в понеделник, съобщи Ройтерс.

Сред повдигнатите обвинения срещу тях са за незаконно събиране, притежание на опасни оръжия и нападение на полицейски служители, обявиха органите на реда, цитирани от Си Ен Ен. Най-младият задържан на антиправителствените демонстрации е 12-годишно дете. 

Протестите ескалираха, след като недоволните граждани започнаха да хвърлят тухли и коктейли "Молотов" срещу органите на реда. Полицейските служители отвърнаха с обилни количества сълзотворен газ и водни оръдия.

Първоначално протестите започнали мирно. Хиляди души се събрали на марш от региона Квай Чун до Цуен Ван. Те се показали облечени с синтетични пончота и дъждобрани и са били скрити под море от чадъри.

Според полицейските служители сблъсъците започнали късно вечерта, когато малка група протестиращи се отклонили от маршрута, което се случва често на демонстрациите.

Те използвали пътни конуси и бариери, за да се изградят барикада на една улица и хвърляли тухли и коктейли "Молотов" срещу полицията. Петнайсет служители на реда били ранени и изпратени в болници за лечение.

Срещу барикадиралата се група бил използван сълзотворен газ, но е нямало ефект.

По-късно за първи път в историята на града е бил употребено водно оръдие, като тълпата била изтласкана назад, но не се разпръснала.

Шестима полицаи извадили оръжията си, когато били "обградени, атакувани и били под заплаха за живота си" от въоръжени протестиращи, а един от тях дори предупредително стрелял във въздуха. Това заяви местната полиция в официално съобщение, цитирано от Си Ен Ен.

Органите на реда осъдиха действията на протестиращите като "възмутителни и са престъпили границата на цивилизованото общество" и добавиха, че "ще бъдат предприети безмилостни мерки, за да бъдат изправени провинилите се пред съд".

Китайската държавна медия "Синхуа" обяви, че централното правителство разполага с "властта" и "отговорността" да се намеси и да предотврати бунтовете в Хонконг. 

Тя също цитира изказвания на бившия лидер на комунистическата страна Дън Сяопин, по което време бе уговорено връщането на територията под контрола на Китай, съобразено с конституционния принцип "една държава, две системи". Той дарява на острова независими правосъдна система и демократически свободи до 2047 г.

Масовите организирани протести в Хонконг започнаха на 9 юни като реакция срещу предложен от местната власт законопроект за екстрадиция. Той щеше да позволи на Пекин да изпраща молба определени постоянни или временни жители на острова можеха да бъдат екстрадирани и съдени в контролираните от централната власт съдилища.

Последната дума за това щяха да имат местните управляващи, които са номинирани от ККП. 

Въпреки че лидерката на територията Кери Лам официално обяви, че "законът е мъртъв", демонстрантите настояват тя да си подаде оставката, да се разследват репресивните действия на органите на реда и да се ограничи захвата на Китай над бившата британска колония.