Американският президент Доналд Тръмп обяви в понеделник, че иска Иран да бъде силна държава и че не желае да сменя политическия режим в Техеран.

Той въпреки това добави, че стандартът на живот на иранските граждани е недопустим, цитиран от Ройтерс.

"Гледам един наистина добър Иран, много силен, ние не искаме да сменяме режима. Видяхте как това протече през последните 20 години, не е било никак добре", заяви държавният глава пред репортери на срещата на Г-7 (Седемте най-развити икономики в света) в Биариц.

Той отбеляза, че не е изненадан от отправената покана на Франция към външния министър на ислямската република Джавад Зариф за преговори в неделя, чиято основна цел бе да се понижи напрежението между Вашингтон и Техеран (преди ден информацията бе, че президентът на САЩ е изненадан от поканата - б.р.)

Той допълни, че не е пожелал да проведе среща с министъра на външните работи, тъй като е било твърде скоро за подобно действие.

"Знаех, че ще идва и уважих факта, че ще идва. Ние очакваме да направим Иран богат отново, да им позволим да бъдат богати, да им позволим да се справят добре, ако пожелаят", заяви Тръмп. "Или те могат да бъдат много бедни. И ще Ви кажа следното - не мисля, че е допустим начинът, по който са принуждавани (гражданите) да живеят в Иран", добави президентът.

Отношенията между Вашингтон и Техеран се влошиха през май 2018 г., след като Тръмп обяви намерението си да изтегли САЩ от ядреното споразумение от 2015 г. и да възстанови санкциите срещу Иран.

През 2019 г. нови финансови ограничения бяха наложени, включително и срещу политическия елит на ислямската република.

"Това, което искаме, е много просто. Трябва да бъде неядрен. Ще преговаряме за балистични ракети, ще говорим за подходящото време", обясни той и подчерта. "Но те трябва да спрат тероризма. Мисля, че те ще се променят, наистина. Мисля, че имат шанс".