Обединените арабски емирства (ОАЕ) финансират военния лидер, който се опитва да свали признатото от ООН правителство в Либия.

Те участват в коалиция от страни, които налагат икономическа блокада на Катар, въпреки призивите на САЩ да се разреши спора им.

Те наеха бивши служители на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ като елитни хакери, които шпионираха множество цели, включително и американски граждани, съобщава Ройтерс.

Обратно на обичайните си практики обаче, ЦРУ не шпионира правителството на ОАЕ. Това заявиха трима бивши служители на организацията пред Ройтерс. Според някои критици така се създава опасно сляпо петно в американското разузнаване.

Позицията на ЦРУ не е нова. Това, което се е изменило, е характерът на дребната, но влиятелна членка на ОПЕК, която се меси в делата на множество нации от Близкия изток и Африка - участва във войни, организира скрити операции и използва финансовото си богатство, за да оформя регионалните политики в разрез с интересите на САЩ, според източниците на Ройтерс и експерти по външната политика.

Неуспехът на ЦРУ да се адаптира към нарастващото военно и политическо господство на ОАЕ представлява "отказ от дълг", твърди бивш служител на организацията.

Службите за сигурност на САЩ не игнорират напълно ОАЕ. АНС извършва електронно наблюдение - нискорисково събиране на информация, която не носи огромни ползи, съобщиха двама запознати източници.

Същевременно ЦРУ и службите за сигурност на ОАЕ си споделят ценна информация за общите врагове - Иран и Ал Кайда.

Но ЦРУ не използва "човешко разузнаване" - най-ценната и трудна за добиване информация - вербуването на служители от управлението на ОАЕ, които да издават тайни на автократичното правителство, споделиха бившите служители пред Ройтерс.

ЦРУ, АНС и Белия дом отказват да коментират шпионските практики на САЩ по отношение на ОАЕ. 

Така те попадат в изключително малкия кръг от нации, на които ЦРУ бегло обръща внимание. Сред тях са другите четири членки на коалицията "Петте очи" - Австралия, Нова Зеландия, Обединеното кралство и Канада.

Шпионите на ЦРУ събират човешко разузнаване от почти всяка друга нация, в която САЩ имат значими интереси, включително и ключови съюзници, издават бившите агенти.

Саудитска Арабия е друг съюзник на САЩ в Близкия изток, който преработва петрол и купува американски оръжия. За разлика от Абу Даби, Рияд често е изследвана от ЦРУ, според двама от бившите служители на организацията.

Арабските служби са хващали няколко шпиони на ЦРУ, които са се опитвали да вербуват служители на властта, издават източниците. Те не се оплакват публично от подобни действия, но на частна среща шефът на агенцията в Рияд е настоял американските агенти да бъдат тихомълком изтеглени от страната.

Робърт Баер - бивш шпионин на ЦРУ и писател, определи липсата на човешко разузнаване на ОАЕ "провал", когато бе попитан за мнението си от Ройтерс. Той посочи, че американските политици се нуждаят от най-богатата възможна информация относно вътрешните политики и семейните вражди в монархиите от Близкия изток.

"Ако се биеш по гърдите, че си световна служба, това е провал", заяви Баер. "Кралските семейства са ключови", допълни той.

Нелоялна държава

Бивш служител от администрацията на Тръмп заяви, че липсата на разузнаване на ОАЕ е притеснително, защото монархията сега действа като "нелоялна държава" в стратегически нации като Либия, Катар и в райони на Африка.

В Судан ОАЕ прекара няколко години и инвестира милиарди долари в задържането на власт на дългогодишния президент Омар Хасан ал-Башир, след което го изостави и подкрепи военните лидери, които го свалиха от власт през април.

Новите правителствени сили избиха дузини протестиращи, които настояваха за избори и за цивилно управление. 

ОАЕ също са изградили военни бази в Еритрея и в самообявилата се Република Сомалиленд.

"Ако обърнеш камък в Рога на Африка, ще откриеш ОАЕ под него", заяви бивш служител от администрацията на Тръмп.

Монархията се е наложила като финансова и военна сила в региони "далече от квартала си". Това заяви Сара Лия Уитсон - изпълнителен директор на Дивизията за правата на човека в Близкия изток и Северна Африка към "Хюман райтс уоч".

"Сомалия, Еритрея, Джибути, Йемен - ОАЕ не чакат позволение", допълни тя. 

В Йемен ОАЕ и Саудитска Арабия ръководят коалиция от нации, които се борят срещу установения от Иран бунтовнически режим на хутите, но наскоро ОАЕ започна да изтегля военните си части. Това се случва докато международната общност продължава да критикува въздушните нападения и хуманитарната криза, които костваха живота на хиляди цивилни. 

Американският Конгрес прие резолюции, с които се опита да задържи продажбата на оръжие на Саудитска Арабия и ОАЕ, но Тръмп наложи вето на мерките.

Абу Даби инвестира 46,8 милиона долара в американски лобисти от 2017 г. насам, по данни на неправителствената организация Център за отзивчива политика.

Кралството се сближава с конкуренти на САЩ, посочва един от източниците. С Русия миналата година бе подписано широкообхватно стратегическо партньорство за сътрудничество в областите на сигурността, търговията и пазарите на петрол.

Шейх Мохамед бин Зайед - престолонаследникът на Абу Даби, извърши тридневно посещение в Китай на специален икономически форум за търговските отношения между страните в Пекин.

Някои експерти по национална сигурност обаче подчертават, че все още има достатъчно стратегически интереси между САЩ и ОАЕ и с това да оправдават липсата на шпионаж.

"Техните врагове са наши врагове", заяви Норман Рул - пенсиониран служител на ЦРУ.

Става въпрос за Иран и Ал Кайда.

"Действията на Абу Даби допринесоха за войната срещу терора, в частност срещу Ал Кайда в Йемен", допълни той.

Страхът от демокрацията и политическият ислям

Престолонаследникът на Абу Даби контролира с малък кръг от съветници външната политика на ОАЕ.

Той постави обучения си в САЩ брат шейх Тахнун бин Зайед, който практикува смесени бойни изкуства и притежава обор от арабски състезателни коне, на поста национален съветник по сигурността. Синът на Мохамед бин Зайед - шейх Калид бин Мохамед, ръководи всеобхватната мрежа за наблюдение в страната.

Нарастващата намеса на ОАЕ в други държави датира от 2011 г. Протестиращите настояваха за демократизация на региона по времето на т.нар. Арабска пролет

Те разпалиха притеснения в двореца на ОАЕ, съобщи Джоди Витори - бивш офицер от Военновъздушните сили, който сега е част от фондацията "Карнеги за международен мир".

Като много други монарси от Залива лидерите на ОАЕ гледаха на демонстрациите като заплаха за управлението си в региона. Оттогава те се борят срещу политическия ислям и Мюсюлманското братство - международна ислямска партия, която за кракто пое властта в Египет след протестите от 2011 г. и доведе до свалянето на президента Хосни Мубарак.

ОАЕ прекрати финансовата подкрепа за Египет, когато кандидатът на братството Мохамед Мурси бе назначен за президент през 2012 г. 

Година по-късно я възстанови, като изпрати милиарди долари в хуманитарна помощ, след като армията на Египет прогони Мурси.

Витори от фондацията "Карнеги" призна, че все още има споделени цели между правителствата на САЩ и ОАЕ, но посочи, че тези интереси се отклоняват, тъй като монархията се е фокусирала върху оцеляването си.

"Когато целта е съхраняването на режима на всяка цена, той няма как да действа съвместно със САЩ", отбеляза тя.