Актьорът Жерар Депардийо ще изиграе съветския политически лидер Леонид Брежнев – генерален секретар на ЦК КПСС и председател на президиума на Върховния Съвет на СССР – във филма „Пражка пролет” на хърватския режисьор Лордан Зафранович. Известният френски актьор, който получи руски паспорт през 2013 г., но малко по-късно обяви, че се отказва от него, вече е приел предложението, съобщи продуцентът на филма Андрей Антонио Лека в ефира на радио „Frekvence 1“.

Сюжетът ще бъде посветен на събитията в Чехословакия от 1968 г., известни като Пражката пролет, и ще разкаже за лидера на Чехословашката комунистическа партия Александър Дубчек, започнал социални и политически реформи в страната. Начело с Леонид Брежнев, ръководителите и на други социалистически страни, видяха в реформите заплаха за целия социалистически блок. В резултат на 21 август 1968 г. СССР, Германската демократична република, Полша, Унгария и България влязоха с войски в Чехословакия.

Леонид Брежнев.

„Подписахме споразумение с г-н Депардийо. През септември ще се срещнем с него и екипа му в Париж и ще обсъдим подробностите за снимките на филма“, каза продуцентът.

Лека добави, че за главната роля – на Александър Дубчек, е поканен „световно известен актьор“, но той все още не е потвърдил съгласието си. Бюджетът на филма ще бъде повече от 10 милиона евро, а излизането му на екран се планира не по-рано от 2022 година. Засега е завършена само първата част от сценария, целият се очаква да бъде готов след няколко месеца. Филмът ще бъде заснет от словашкото филмово студио „Leca Production“.

Съвсем наскоро бе съобщено, че руският режисьор Станислав Лебедев възнамерява да предложи на Депардийо да изиграе Лев Толстой. Преди месец френски медии писаха, че Депардийо е приел ролята на полицай от Сан Тропе в нова комедия на Никола Бенаму.

Площад Славейков.