Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще се съгласи да се срещне с иранския си колега Хасан Рохани, ако "условията за това са подходящи", и че е реалистично в следващите седмици да има такав среща, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Имам добро усещане по този въпрос. Те трябва да са добри играчи, ако разбирате какво имам предвид. Не могат да направят това, което казваха, че се готвят да направят, защото, ако го направят, ще бъдат посрещнати с наистина много яростна сила. Затова мисля, че ще се държат добре", каза Тръмп пред журналисти на срещата на високо равнище на Г-7 в Биариц, цитиран от Ройтерс.

"Мисля, че той се готви да поиска да се срещнем и да изложи ясно тяхната позиция", каза той за Рохани. 

"Искаме да няма никакви ядрени оръжия и балистични ракети", каза Тръмп, цитиран от ДПА. "Наистина смятам, че Иран може да бъде прекрасна страна, но не могат да имат ядрени оръжия".

По-рано днес Рохани каза, че е готов да срещне с всекиго, ако смята, че това е за благото на Иран.

"Ако съм сигурен, че участието в заседание или срещата с някого ще помогне за развитието на моята страна и за решаването на проблемите, няма да се поколебая да го направя", каза той, цитиран от Би Би Си.

Тръмп предупреди Иран, че ако се държи агресивно, ще му бъде отговорено със сила.

Президентът на САЩ каза това на пресконференция в края на срещата на върха на Г-7 в Биариц, където страната домакин Франция оглави усилия за намиране на дипломатическо решение по въпроса за поставеното под заплаха ядрено споразумение, което имаше за цел да попречи на Техеран да разработва ядрени оръжия, отбелязва ДПА.

Тръмп допусна и че иранският президент ще прояви желание да се срещне с него.

"Те наистина понасят сериозни страдания", каза Тръмп.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Рохани му е казал, че е отворен към възможността да се срещне с Тръмп.

По-рано Макрон каза пред журналистите в Биариц, че дискусиите на Г-7 са създали "условия за среща и следователно - за договаряне" между президента на САЩ Доналд Тръмп и иранския му колега Хасан Рохани за кризата около иранската ядрена програма, предаде Франс прес. 

Френският президент се надява, че такава среща може да бъде организирана "през следващите седмици".

"Още няма нищо решено, нещата са изключително крехки", предупреди той на заключителна пресконференция на форума в Биариц.

В неделя Макрон беше принуден да уточни първоначално съобщение, че Г-7 го е натоварила с посредническата функция да предаде послание от името на групата на Иран с цел да намали напрежението около тази страна и да спаси международното споразумение за нейната ядрена програма, от което Тръмп изтегли САЩ.

“Ние ще действаме в нашия собствен обсег", каза по този повод Тръмп. "Но не можем да спрем другите да използват техния. Ако искат да разговарят, могат да разговарят".

Макрон също уточни в туит, че Г-7 е неформална група и не раздава мандати. По-късно каза: 

"Очевидно, когато говоря, говоря от името на Франция". 

И от името на Франция изненада Тръмп с покана към иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, който кацна в Биариц в неделя за разговори с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан по ядреното споразумение и след това отлетя за Китай.