СДС няма да издига свои кандидати за кметове в София и други големи градове, а ще подкрепя хората на ГЕРБ. В замяна - по думите лично на Бойко Борисов, ГЕРБ ще подкрепи СДС в малки общини като Карлово или като район Кремиковци в София. 

В централата на ГЕРБ председателят на синята партия Румен Христов подписа споразумение с домакините в лицето на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова - в частност за София. Въпреки че към момента Фандъкова все още не е обявена официално като кандидат за нов кметски мандат в столицата. Събитието се излъчваше на живо във фейсбук без да е обявено предварително за медиите. Въпроси нямаше.

Христов нарече споразумението "продължение на успеха" от евроизборите.

На вота през май тази година за първи път в историята си от зората на демокрацията синята партия не се регистрира в ЦИК за избори и се вля в листата на ГЕРБ. В резултат получи евродепутат в лицето на Александър Йорданов. 

"Обединението на старата и новата десница е много важно, така отговаряме на войнстващия популизъм с реализъм, с отговорност и желание да продължим промяната на българските общини. Важно е всички, които се предлагат, да е ясно кой точно да стои зад тях", обясни хода първо Фандъкова.

Разказът за подписаното споразумение за София и евентуално за големите градове затвори премиерът Борисов. И разказа какви, според него, ще са изборите в София: 

"Не сме делили партиите на малки и големи, а на стари и партии с ценности. Свързва ни членството в ЕНП и това ни обвързва...", започна Борисов.

"Специално за София, мисля, че ще бъдат много подли тези избори - заради установената практика БСП да се прилепва към някоя партия или някой кандидат. И ако е успешен - те да са спечелили, ако не - да бягат от кандидата като дявол от тамян. Какво значи да имаш претенцията да си алтернатива и да не издигаш свой кандидат в голям град?", атакува Борисов, очевидно заради очакването левицата в столицата да подкрепи Мая Манолова, която вероятно ще е независим кандидат за кмет.

След което се впусна в един от любимите си жанрове - да разказва от своя гледна точка за успехите. 

"Само ако започнем да изброяваме направеното за последните 10 години в София - даже няма да започна с метрото, а как изглеждат парковите ни пространства, какви задръствания имаше на "Лъвов мост", на Телевизионната кула, на Семинарията, Южната дъга...

"Това е град, в който на практика няма безработица - технопарка, индустриалните зони около София, Кремиковци, Божурище. Трафикът вече не влиза в града. Да не говорим за училищата, за детските градини, за всичко, което бе изградено..."

"На всичко това се противопоставя един популизъм. Вие помните каква беше и Витошка"

"Нямаше канализации, нямаше Модерно предградие, в много квартали нямаше септични ями, с метрото изградихме един подземен град", каза той и обърна внимание и на трамваите, тролеите и чистотата на въздуха (!?)

"Спомням си по "Граф Игнатиев" какви стари трамваи дрънчаха. Всичко беше изкривено. Хората искат още повече да се направи"...

"Ако нашите колеги отляво искат да водят битка с нас, да си издигнат кандидат. Не приемам да подкрепят някого в град като София", обърна те той отново към БСП.

И обобщи: 

"Предлагаме направено срещу популизъм".

СДС води разговори с ГЕРБ в София и големите градове отдавна, а надеждата на сините е, че като на евровота ще получат места в листата на ГЕРБ за столицата. Според източници на Клуб Z в последните седмици е имало известни разногласия за броя им и местата, които биха получили. В крайна сметка обаче споразумението с партията на Бойко Борисов е факт от днес. 

Очаква се подкрепа на ГЕРБ за нов мандат на кмета на Карлово Емил Кабаиванов, както и за районни кметове в София - в Кремиковци, Витоша, по всяка вероятност и за район "Средец" - тоест част от идеалния център на града.