"Шестдесет и осем минути в Биариц: Надзъртане в нестандартния ум на Тръмп", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост".

Президентът на САЩ предложи поредица от неверни или съмнителни твърдения на пресконференция в края на изпълнената с разногласия среща на върха на Г-7 във Франция.

Тръмп разкритикува предшественика си (Барак Обама) и възхвали Владимир Путин и Ким Чен Ун, като намекна, че тиранинът в Кремъл заслужава покана на следващите срещи на върха на Г-7, а севернокорейският диктатор е почтен човек, който няма да разочарова Тръмп, пише изданието.

Тръмп подложи на съмнение интелекта на бившия президент Барак Обама, а в същото време защити решението на Путин да анексира Кримския полуостров, което бе причината за изгонване на Русия от Групата на осемте. Според мнозина световни лидери този ход на Путин беше незаконен и нямаше нищо общо с Обама. Според Тръмп това е било знак, че предшественикът му е бил балама. 

Тръмп отказа да признае каквито и да било грешки в ескалиращата му търговска война с Китай, въпреки че объркващите му действия разтърсиха пазарите и собствените му сътрудници, отбелязва "Вашингтон пост".

Тръмп също така повтори предложението си догодина срещата на върха на Г-7 да се състои в неговия голф курорт близо до Маями въпреки въпроси от пресата как може да гарантира на американците, че не печели пари от президентското си управление, пише в. "Индипендънт".

"Не искам да изкарвам пари. Не ме вълнува да правя пари", заяви Тръмп и отбеляза, че според него ще загуби между 3 и 5 милиарда долара, докато е президент. 

Това не му попречи да рекламира курорта си, като похвали "прекрасните му сгради и невероятните му конферентни зали", пише британският вестник.

Германският вестник "Щутгартер нахрихтен" пише в редакционна статия за добрите лични отношения между Тръмп и домакина на форума, френския президент Еманюел Макрон. Трансатлантическите връзки ще останат обтегнати, понеже политическите изказвания и действия на президента на САЩ Доналд Тръмп са твърде непредсказуеми. На срещата на върха на Г-7 във Франция обаче приятелството между Тръмп и Макрон доведе до резултати, които не изглеждаха вероятни, включително възможността за дипломатическо решаване на кризата с Иран, пише "Щутгартер нахрихтен", цитиран от ДПА.

БТА