Правителството на САЩ планира до месец програма за защита на системите и базите данни за регистрация на гласоподавателите преди президентските избори през 2020 г., предаде днес Ройтерс.

Teзи системи, които се използват за проверка на правото на избирателите да гласуват, преди да пуснат бюлетините си, бяха компрометирани през 2016 г. от руски хакери, оптиващи се да съберат информация. Представители на разузнаването са загрижени, че чуждестранни хакери през 2020 г. не само ще вземат на прицел базите данни, но ще се опитат да ги манипулират, да объркат или да унищожат данните, пише агенцията.

“Оценяваме тези системи като високо рискови”, каза висш представител на администрацията. Той посочи, че те са част от изборната технология, редовно свръзана с интернет.

Агенцията за сигурност на киберинфраструктурата (CISA), поделение на Министерството на вътрешната сигурност, се страхува, че базите данни могат да бъдат атакувани с ransomware - тип вирус, който е парализирал градски компютърни мрежи в САЩ, включително тези в Тексас, Балтимор и Атланта.

“Последните години показаха, че щатските и окръжните управи са цели на атаки с ransomware”, казва пред Ройтерс директорът на CISA Кристофър Кребс. “Затова работим заедно с изборните власти и техните партньори в частния сектор, за да помогнем да се предпазят базите данни и да отговорим на възможни атаки с ransomware”.

Такава атака обикновено заключва заразения компютър, докато не се плати откуп на съответния хакер, обикновено в криптовалута. (ransom англ. значи откуп - б.р.).

През последните две години киберпрестъпници и национални държавни хакерски групи са използвали ransomware да рекетират жертвите си или да създават хаос. При един от инцидентите през 2017 г. приписван на руски хакери, токъв тип вирус е прикрил техника за изтриване на данни, правейки компютрите на жертвата напълно неизползваеми.

Атака с кодово название “NotPetya” (НеПетя) нанесе вреди на международни корпорации като FedEx и Maersk с офиси в Украйна, където се разпространява вирусът.

Заплахата предизвиква безпокойства заради потенциала ѝ да въздейства върху изборни резултати,  казват експерти, цитирани от Ройтерс.

“Неустановена предизборна атака би могла да фалшифицира избирателни списъци, създавайки огромно объркване и закъснения, лишаване от избирателни права и в достатъчно голям мащаб би могла да да осуети валидността на изборите”, казва пред агенцията Джон Сибис, шеф по технологиите на института ЕСЕТ (ESET), мозъчен център по изборни технологии.

В цялата страна местните администрации, които съхраняват и актуализират данните за регистрацията на избирателите обикновено са зле подготвени да се бранят от елитни хакери, пише Ройтерс.