Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) призна Русия за виновна за нарушаването на редица клаузи на Конвенцията за правата на човека по случая "Магнитски" и я осъди да изплати 34 000 евро.

Това се казва в решението на съда от Страсбург, публикувано във вторник на уебсайта му, цитирано от ТАСС.

"Съдът реши, че Руската федерация е виновна за нарушаване на няколко точки от Европейската конвенция, включително за това, че тя не е гарантирала правото на Магнитски на живот и не е провела справедливо разследване на обстоятелствата около смъртта му. Той също постанови да се изплатят на представителите на починалия 34 хиляди евро обезщетение", се казва в съдебното решение.

На 24 ноември 2008 г. 37-годишният управляващ партньор на одиторската компания Firestone Duncan, Hermitage Capital Auditor, Сергей Магнитски беше задържан по обвинение в съучастие за укриване на данъци. На 26 ноември той е арестуван с решение на Тверския съд в Москва.

През октомври 2009 г. Магнитски и основателят на фонда Уилям Браудър са обвинени в укриване на данъци от над 522 милиона рубли. След 11-месечно задържане в затвора в "Бутирка" той умира в интензивното отделение на затвора "Матросска тишина" на 16 ноември 2009 г.

Наказателното дело срещу Магнитски е прекратено на 30 ноември същата година заради смъртта му.