Бразилският писател Паулу Коелю се извини на френски език на Франция заради поведението на президента на страната си Жаир Болсонаро. Причината - обидите от Болсонаро към европейската страна, държавния й глава Еманюел Макрон и съпругата му Брижит, дошли сред критиките на Франция към бразилската власт заради пожарите в Амазония.  

"Моля за извинение, хиляди пъти моля за извинение!", казва Коелю в клипа, който разпространи в туитър. 

"Това е едно малко тъжно видео, с което искам да помоля за извинение френските си приятели, президента на Франция, съпругата на президента на Франция за истеричната, бих казал, криза на Болсонаро към Франция."

"Докато Амазония гори, те не разполагат с никакъв аргумент и единственото, което правят, е да обиждат, да отричат, да говорят какво ли не, за да не поемат своята отговорност", допълва Коелю.

 

 

Размяната на реплики между Франция и Бразилия на високо ниво започна с изявление на бразилски министър, който откровено нарече Макрон "кретен" след призивите му властите да вземат мерки срещу пожарите, изпепеляващи "белия дроб" на света - Амазония.

Последва акция от страна на Болсонаро, който пусна снимки на Макрон и съпругата му Брижит, както и снимка на себе си и съпругата си с коментар: "Сега разбирате защо Макрон напада Болсонаро."

В отговор Макрон отвърна, че бразилският президент вероятно кара жените в държавата му да се срамуват и пожела на бразилския народ "в най-скоро време да има президент, чието поведение да е на висотата на поста му".