Бившият френски национал и икона на "Манчестър Юнайтед" Ерик Кантона ще получи награда от УЕФА за приноса си в подобряване живота на други хора, както гласи информацията на европейската футболна централа.

Лично президентът на УЕФА Александър Чеферин ще връчи приза на един от най-ярките играчи на близкото минало на церемония в Монако в четвъртък.

"Наградата не отразява само неговата кариера на футболист на най-високо ниво, но също така човека, казва Чеферин в официалното съобщение. - Той е личност, която не прави компромиси и отстоява принципите си, винаги казва какво мисли, а също така със сърце и душа помага за каузи, в които вярва."

Ерик Кантона направи кариера най-вече в Англия. През 1992 г. той спечели титлата първо с "Лийдс", преди да се присъедини към "Манчестър Юнайтед", с който се окичи с четири шампионски купи и две купи на Футболната асоциация.

Отказването на Канто от футбола едва на 30 г. през 1997 г. шокира футболния свят. След това той игра плажен футбол и се посвети на киното, като паралелно с това подпомогна много благотворителни инициативи.

Предишните носители на наградата са Дейвид Бекъм, Йохан Кройф, Боби Чарлтън, Франц Бекенбауер, Боби Робсън и Паоло Малдини.