Той попада в списъка с най-разпознаваемите британци, където са още имената на членовете на кралското семейство, Уилям Шекспир, Чарли Чаплин, Дейвид Бекъм, "Бийтълс", Адел... 

Негови произведения вдигат цената на имот, върху който се появят, със стотици хиляди, да не кажем милиони в която си изберете валута. 

Негови послания - в текст или на картинка, или и двете, сигурно се срещат и във вашия дом. Или поне в този на приятел - картичка, снимка, стикер за стена, магнит на хладилника.

Той е първото име, което хората се сещат на ключова дума "графити". Всички го познават като Banksy. 

Но никой не знае кой е той...

Самоличността на най-известния "уличен" художник Banksy е една от неразкритите мистерии на края на 20 и началото на 21 век. Спекулациите не са една и две. Най-разпространената в последно време е тази, че артистът всъщност не е художник, а... музикант. Преди няколко години шотландският разследващ журналист Крейг Уилямс публикува статия, че зад шедьоврите на уличното изкуство къде ли не по света стои ръката на Робърт дел Ная или 3D от бандата "Massive Attack". Сред "масивните" аргументи на автора първи е този, че Робърт като тийнейджър - според най-официалната му биография, е рисувал графити. И то не къде да е - а в Бристол, Англия, откъдето е и Banksy (въпреки че той официална биография си няма...) Останалата част на разследването на шотландеца, тръгнал по дирята на артиста, е изследване на времето, в което се появяват рисунки на Banksy и lв същия момент има събитията на групата. Получава много съвпадения...

Това, което се знае със сигурност, е че Banksy - макар и със скрита самоличност, в свои изяви неведнъж е говорил за приятелството си 3D, споделял е, че музикантът дори влияе на творчеството му.

Малко след статията на шотландския журналист, в свое интервю, популярният диджей Голди в разговор за гения на графитите пък без да иска споменана име... Точно докато говори за Banksy, диджеят изпуска репликата: "Много уважавам Роб... той е брилянтен художник и смятам, че преобърна света на изкуството". не спомена нищо повече, а водещият – хип-хоп артистът Скрубиъс Пип – не зададе никакви допълнителни въпроси.

Две личности са свързвани с Banksy в миналото –  Робърт дел Ная и Робин Кънингам. Това е друга, по-стара версия за самоличността на уличния артист. Кънингам също е от Бристол.

Друга версия пък гласи, че Banksy е събирателен образ - група от улични художници, обединени под името и вероятно с един "тартор"...

Само преди два месеца сайтът Lad Bible дори съобщи, че е открито видео от 2003 г., в което млад мъж, представящ се за Banksy - макар и "дегизиран" с шапка и с покрито лице, дава интервю за ITV по време на изложба в Лондон. 

"Скрит съм, защото не можеш наистина да си автор на графити и да си публичен", заявява той пред Крег Гордън, който вече е пенсионер. Записът намира репортер на ITV в Бристол,, ровещ за самоличността на художника... Записът е направен 3 години преди големият световен пробив на Banksy с негови графити в Лос Андежил, САЩ. 

 

 

А дали видеото наистина ни казва нещо повече или всъщност задълбочава мистерията около артиста... Има ли значение, всъщност? 

Banksy през 2010 г. продуцира филм, посветен на... уличното изкуство. "Да излезеш от магазина за подаръци" - "Exit Through The Gift Shop" - е разказ за графитите, в лентата се появява друг емблематичен представител на тази гилдия - като мистър Брейнуош... В документарната лента се появява и самият режисьор. Дегизиран, разбира се... Ето и трейлър на филма:

 

 

 

 

Banksy и посланията му са политически, освен красиви. Той дори открива свой хотел на палестинска територия, известен с "най-лошата гледка". Тя, разбира се, е към стената във Витлеем, разделяща палестинската и израелската територия...  Интериорът е дело на художника. И не можете да отидете спонтанно. Не за друго, просто няма места от днес за утре. И за вдруги ден - също.

Banksy - след младите си години, когато постоянно внимава да не го сгащи полицията "на местопрестъплението", докато рисува, в началото на новия век решава да премине на нова методика за рисуване, вместо това "на място". Първо, защото картините изискват време, а когато се криеш, за да не те хванат - вероятността да не можеш да довършиш започнатото е твърде голяма. Затова прави макети на проектите си, а после бързо с помощта на шаблоните и спрейове прехвърля шедьовъра на стена. Според една от разпространените версии идеята за "бързи" графити му хрумва, докато се крие от органите на реда под покривало...

Тази година Banksy - илюстрирайки но своя си начин ръстът на случаи на наръгани хора, артистът подани на хип-хоп изпълнителя от Великобритания Stormzy защитна жилетка - като онези срещу куршуми или ножове. Жилетката е със знамето на Обединеното кралство, а изпълнителят излезе с нея по време на изданието на фестивала Grastonbury...

Ето и някои от най-популярните рисунки и послания по света, от артиста, когото всички познават. Но никой не знае кой е той:

И още много, много, много...