Кметицата Йорданка Фандъкова определи като "манипулация" ширещото се сред много фенове на ЦСКА-София впечатление, че Столична община е против на мястото на стадион "Българска армия" да бъде изграден напрактика нов стадион, каквото е желанието на собствениците на клуба.

Фандъкова участва в пресконференция по повод обявяване на "Програма 2020", която обединява всички активности и събития за "София - европейска столица на спорта".

„Върви една манипулация, че причина да не се реновира и изгради стадиона на мястото, което всички ние знаем - стадион „Българска армия”, е Столична община. Това наистина е една манипулация. Няма такова нещо. Ние сме обявили, че сме готови. Главният архитект на София също го е обявил - в рамките на чашката, в която е, а такова е и желанието на собствениците на клуба, няма пречка това да се случи. Стига те да са готови с проекти и финансиране, няма никаква пречка да се реновира или изгради стадиона. Имаме такова съгласие между всички страни - че това може да стане в съществуващите граници на стадиона в момента. Няма никаква пречка”, рече Фандъкова.  

„София - европейска столица на спорта“ разширява и разнообразява своята дейност.

„Приоритет са осигуряване на повече условия и възможности за активен и здравословен начин на живот на софиянци и гостите на града, както и изграждане на спортна инфраструктура, заяви Фандъкова по повод програмата. - За четирите години от старта на инициативата се организираха близо 600 събития. Особено внимание отделяме на децата и младежите. Програма „Ваканция“ това лято включи над 1400 деца. Това е много важно, защото спортът е забавление, но е и здраве, той възпитава в екипност и спортен дух.“

Стана ясно, че в детските градини на София вече са изградени 78 спортни салона и 15 плувни басейна. Построените стрийтфитнесите са повече от 60, а игрищата на открито - 30. Фандъкова благодари на водещите български спортисти за съпричастността към инициативата „Европейска столица на спорта“ през годините, както и на общинските съветници, за подкрепата им по този проект. 

Предстои изграждането на шест многофункционални спортни зали по училищата. В отговор на желанието на спортуващите и на огромната нужда от спортна база Столична община даде ход на мащабен проект за изграждане на тези съоръжения. Готови са проектните и финансовите документации и в момента се обявяват конкурсите за изпълнители.

Ето и всички одобрени проекти:

2 СУ "Емилиян Станев" в "Павлово";
51 СУ "Елисавета Багряна" в "Хиподрума";
55 СУ "Петко Каравелов" в "Дъpвеница";
56 СУ "Пpоф. Константин Иречек" в "Люлин 8";
79 СУ "Индира Ганди" в „Люлин 7";
144 СУ "Народни будители" в "Младост 3“

„София - европейска столица на спорта“ участва активно в изготвянето на новия план за управление на Витоша, чрез проекта за зоните за спорт в планината. От общо 23 обособени зони, 10 вече са изградени, повечето са колоездачни трасета.