Трябва ли левицата, разбирай БСП, да се обедини с автентичната десница, разбирай десните, които са против ГЕРБ - най-вече "Демократична България" - за да се получи пробив в непробиваемото управление на Бойко Борисов? Това е един от важните политически въпроси. И все повече хора и от двете страни като че ли са склонни да мислят в посока на подобно обединение.

В България десница са онези, които отстояват западната европейска ориентация на страната. А левица са онези, които са склонни на компромиси с Изтока и Евразия и по-специално с Русия. Класическите определения за ляво и дясно, разбира се, са други. Ако се придържаме към тях у нас през последните 30 години няма и не е имало нито левица, нито десница, но това е друга тема.

Според българската политическа координатна система БСП е твърда левица, а ГЕРБ - умерена десница. В последния си мандат ГЕРБ възобнови процедурите по АЕЦ "Белене" и отказа да изгони руски дипломати заради аферата "Скрипал". А лично Борисов се извини на Владимир Путин заради провала на "Южен поток". При всички тези случаи "опозицията" БСП ръкопляскаше възторжено.

Пътят на България към реална, а не само формална интеграция в ЕС минава през съдебна реформа, която да направи така, че главният прокурор - независимо кой е той - да не е над закона. А да има върховенство на закона по европейски образец за всички. ГЕРБ и БСП, заедно с ДПС, патриоти и още няколко по-малки партии, бламираха преди няколко години промяна в Конституцията, която щеше да направи една малка стъпка в тази посока. Така, след повече от десетилетие в ЕС, прокуратурата ни продължава да функционира, все едно още сме в орбитата на СССР.

Преди предстоящите местни избори ще има един по-важен вот - този за главен прокурор. С голяма доза сигурност може да се твърди, че представителите на БСП във Висшия съдебен съвет ще подкрепят Иван Гешев. Герберите и социалистите се джафкат в публичното пространство само по дребнотемия. По най-важните въпроси, като например кой ще е главен прокурор, винаги са били на едно мнение. Вотът за БСП не е вот против ГЕРБ. Според българските политически реалности и понятия и двете партии са по-скоро леви - т.е. не работят за пълна интеграция на страната ни в ЕС.

 "Демократична България" е единствената алтернатива на ГЕРБ като политически послания. Нейните ръководители и членове са слабо организирани и имат многобройни вътрешни противоречия. Заради това към този момент "Демократична България" няма как да бие ГЕРБ на избори.

Но все пак, дори в това си полунасипно състояние, тази формация има шанс за добро политическо представителство, което да не позволява на управляващите и т.нар. опозиция да води България без проблеми обратно в евразийското блато. "Демократича България" вече получи политическо представителство в европарламента. И то чрез Радан Кънев, един от нейните най-ярки представители. Към този момент Кънев определено се справя добре със задачата да бъде политически застъпник на интересите на прозападните хора у нас. Той, например, отказа да влиза в "патриотичен" комплот с ГЕРБ и БСП, който да работи за падане на мониторинга над съдебната ни система.

Напротив - заяви ясно, че:

- една от най-важните характеристики на демокрцията е гражданите да имат защита от правителството;

- че българската съдебна система в този си вид не осигурява такава защита;

- че препоръките на ЕК трябва да бъдат изпълнени, защото са в интерес на българските граждани;

- че той самият е убеден, че хората, които са го подкрепили на евровота, очакват точно такова поведение от него.

Единствената възможност за някаква промяна, за някакъв пробив в непробиваемото статукво е в общинските съвети след местните избори и в парламента след следващи парламентарни избори да се появят политици, които да следват политическата линия на Кънев. И тези политици да имат достатъчно представителство, за да не позволяват на ГЕРБ и БСП да си разиграват коня безпроблемно, както това се случва сега.

Нека си представим, че на местните избори БСП спечели в повечето места срещу ГЕРБ. Очевидно веднага след това ще има предсрочни парламентарни избори. Да си представим, че след тях БСП печели собствено мнозинство и в парламента. Наистина ли има разумен човек, който вярва, че при такава ситуация нещо в България ще се промени към по-добро?

И най-важното - на избори трябва да се гласува според политическите убеждения на съответния избирател. А не според някакви конюнктурни сметки. Защото само така демокрацията може да функционира.