Френският президен Еманюел Макрон номинира днес Силви Гулар, бивша евродепутатка и министърка на отбраната на страната си, за френски еврокомисар.

Номинацията издава амбиция за полтфейл от тежка категория в бъдещия екип на председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Гулар в момента е подуправителка на френската национална банка. Тя беше министърка на въоръжените сили в първото правителство на премиер Едуар Филип, сформирано през май 2017 г. 

Тя напусна поста си, след като бившата й партия МоДем (малка либерална група, съюзник на управляващата Répulique en marche) стана обект на все още продължаващо разследване за незаконно използване на средста от бюджета на Европейския парламент. 

Гулар е кадър на престижното Национално училища по администрация и на университетите "Сианс По" и "Пол Сезан". Владее отлично английски, немски и италиански.

Преподавала е в Колежа на Европа в Брюж, Белгия. Известна е с федералистките си убеждения и е сред учредителите на Групата "Спинели", която работи за федерализацията на ЕС.

Била е съветничка на председателя на Комисията Романо Проди от 2001 до 2004 г. и евродепутатка от 2009 до 2017 г.

До началото на тази седмица, когато Фон дер Лайен обяви, че започва да разпределя ресорите в бъдещия си 27-членен екип, само Италия и Франция не бяха обявили своите номинации за него.

Италианският министър-председател Джузепе Конте е в оставка, след като досегашната управляваща коалиция се разпадна. Партиите са в преговори за ново мнозинство, а Конте се надява да успее да запази поста си с него. Възможен е обаче сценарий с предсрочни избори.

Досегашният френски еврокомисар беше социалистът Пиер Московиси, който отговаряше за икономическите и паричните въпроси.