Изборите не променят нищо, ако променяха - щяха да ги забранят. Това е едно от клишетата, използвано често от хора, които обичат да се държат като тънки познавачи на политиката.

Българските политици и българските политически анализатори също пренебрегват простичкия факт, че гражданите, избирателите, също са част  от изборния процес. Много често могат да се чуят политически коментари, които представят политиката само и единствено като задкулисни олигархически машинации. А избирателите са едва ли не стадо, чието призвание е само и единствено да следва поредния инжинерингов проект.

Не, изборите променят много. И ако можеха щяха да ги забранят. Но не могат.

Дори бегъл анализ на парламентарните избори в годините на прехода показва, че именно избирателите са тези, които са били определящия фактор. И в повечето случаи техният избор би могъл да бъде определен като рационален. Много задкулисни сметки са излизали криви. Успешните политически проекти са били тези, които в най-голяма степен са отговаряли на изискванията на гражданите.

Изключения, разбира се, има. На изборите за Велико народно събрание българите демонстрираха ирационален страх от новото и заложиха на старото. На парламентарните избори през 2001 г. гласуваха емоционално, заслепени от блясъка на синята кръв и царската корона. В повечето случаи обаче вотът е бил рационален.

Българите избраха Иван Костов, защото осъзнаха, че единственият път е този към ЕС и НАТО. Победата на Симеон Сакскобургготски също се дължеше до голяма степен на неговото европейско поведение. След това десницата и НДСВ се изчерпаха, но въпреки това избирателите не дадоха властта на БСП. Дадоха и толкова, че тя да бъде принудена да прави коалиция.

Политикът, който в най-голяма степен се съобразява с общественото мнение и с простия факт, че на изборите решават избирателите, се нарича Бойко Борисов. И точно това е причината, поради която ГЕРБ е първа политическа сила толкова много време. Успехът на Борисов ще продължи дотогава, докато той съумява да бъде близо до хората.

Успехът или неуспехът на "Няма такава държава" също зависи от това доколко тази партия ще съумее да убеди избирателите в своята искреност. Защото послания, подобни на нейните, са се чували често. И също толкова често са били последвани от разочарования.

Освен това напоследък българският избирател се издигна сам в собствените си очи. Все пак президент на САЩ е Доналд Тръмп, Великобритания гласува за "Брекзит", а премиер в момента е Борис Джонсън... На този фон твърдението, че българските избиратели са по-разумни от избирателите в двете водещи демокрации, има своите основания.

Основното обаче е, че избирателят никога не трябва да бъде подценяван, ако властта се взема чрез свободни, демократични избори в многопартийна система. Това е все едно да режеш клона, на който седиш.