Веднага след редовното заседание на Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов се качи на джипа. И тръгна отново на обиколка - този път дестинацията е Пловдив. Борисов първо участва в официалната церемония за старт на довършване на строежа на стадиона на "Ботев" (Пловдив).

От казаното се разбра, че инвестицията е на собственика на клуба - бизнесмена Георги Самуилов, който благодари на местните власти и на премиера. По думите му инвестицията ще е за 25 млн. лв., а съоръжението се очаква да е готово до 2-3 години.

Борисов първоначално даде вид, че не държи да говори пред аудиторията. След словата на Самуилов и спортния министър Красен Кралев той все пак - подканен от домакините, каза няколко думи:

Днес помогнахме на "Арда" (Кърджали), които за първи път са в А група (efbet Лига - б.р.), това е важно, смесен регион, хората сега пътуваха до Пловдив..., започна премиерът, рекламирайки решение на правителството за помощ на футболния отбор с осветление и трева за стадиона му. 

За стадиона на "Ботев" (Пловдив) премиерът заяви, че "когато строителите напреднат - ще помогнем накрая пак, както сме помагали на много отбори". После пред действащия още кмет Иван Тотев и областния управител, но и обявен за кандидат за кмет на града от ГЕРБ Здравко Димитров даде следната идея:

"Да помоля кмета и областния управител - на нас с Владислав Горанов ни е по-лесно да не даваме, предпочитаме и да не вземаме. Защо на общински съвет не предложите една символична концесионна такса за отборите на Пловдив, колкото да има някакво плащане - 100 лв., 1000 лв. максимум, вместо тези близо 60 000 лв., които сега плащат за стадиони."

Предложението предизвика аплодисменти, а и на строящия се стадион се бяха събрали и фенове на клуба. Те дори попяха футболни песни, докато в същото време свещеник водеше водосвет... Премиерът предупреди освобождаването от концесионни такси да е за всички отбори от Пловдив - да не се делят.

Очаква се след завършването на ремонта на стадиона на "Ботев" (Пловдив) той да получи лиценз от УЕФА, както и "сертификат четвърта категория", обясни пък Самуилов.

След стадиона Борисов се качи в джипа със Здравко Димитров и Владислав Горанов. Следващата спирка бе Семинарията, където среща имаше и с Пловдивския митрополит Николай. Посещението е заради отпуснати преди време средства за ремонт на духовното училище. Държавната инвестиция в сградата е 600 000 лв. Дядо Николай горещо благодари на премиера.

Бойко Борисов и пловдивския митрополит Николай.

В джипа по пътя към Семинарията се започна разговор за футбола въобще. Поде го Владислав Горанов: 

"Разбрахме се да помагаме за младежко-юношеските школи. Ако може само да не плащаме за татуриовките...", пошегува се той. Но после предложи да ме мисли например БФС да изработи някакви критерии, налагане на лимити за заплати или за чужденци в отборите. И даде пример с "Арда" - където играели 11 чужденци.

Никой от останалите пасажери не коментира идеята.

Третата спирка на Борисов и "делегацията" бе село Маноле. Там са разкопките най-голямата надгробна могила на Балканите - Малтепе. На място освен премиера и Димитров бе и министърът на културата Боил Банов. Целта на посещението е да се види докъде са стигнали проучванията на археолозите. До момента е разкрита 20-метрова антична сграда от III век - най-голямата запазена кула от римско време в Европа. 

Гид на Борисов бе ръководителят на разкопките Константин Кисьов, който увлекателно разказваше как е строена кулата, как насипи около нея на всеки 2-3 метра служели за "скеле" на градежа, как е вероятно в могилата да е погребан човек от ранга на император или одриски аристократ. На върха на кулата е имало постамент и вероятно статуя, но от нея не са открити фрагменти. Борисов задаваше въпроси, археологът отговаряше. 

Откритите досега археологически материали – монети, глинени съдове и мраморни архитектурни елементи, датират построяването на кулата и издигането на надгробната могила в периода II - ІІІ в. сл. Хр.

„Антична сграда 20 метра в Европа няма запазена. Този огромен монумент ще стане една от атракциите в Европа“, отбеляза доц. Кисьов.

Най-новите открития, които представляват капител - дорийски стил, както и мраморни квадри с оформени фризове, доказват наличието на масивен петредов мраморен постамент с колонада, надхвърлящи 50 тона. 

Очакванията на археолозите са в северната половина на могилата да е разположена гробницата на владетеля, в чиято чест са издигнати величественият монумент и могилата.

На слизане от забележителния паметник журналистите, дошли да отразят премиерското посещение, опитаха да задават въпроси. Пред тях Борисов каза само, че "имаме изключителни археолози". На въпрос потвърди, че днес правителството е осигурило 71 млн. лв. за провеждане на местните избори. И още 29 млн. лв. за онези земеделски производители, засегнати от африканската чума по свинете, "които не са се поддали на популизма на опозицията". Министър-председателят им благодари и заяви, че ако парите не стигнат за обезщетения - ще се намерят и още.

Последва опит за уточняващ въпрос по последната тема - за изискванията, на които трябва да отговарят земеделците, за да получат обезщетение. Тук живото предаване просто приключи.