Министерският съвет одобри проект на гаранционно споразумение между България и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за до 215 млн. лв., с които да се финансира частично изграждането на газова връзка с Гърция. Това съобщи правителството след днешното си заседание.

Заемът ще бъде изтеглен от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Периодът за усвояването му е 3 г., а срокът за погасяване - 25 г., става ясно от решението. 

Прогнозните инвестиционни разходи по проекта за газовата връзка са общо 240 млн. евро без ДДС. Част от парите трябва да са безвъзмездно финансиране от Европейската енергийна програма за възстановяване и от Оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност", както и от собствен капитал на акционерите от проектната компания "Ай Си Джи Би" АД. Компанията е с акционери БЕХ и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon, като дяловете са равни. 

Държавната гаранция за заеми за изграждането на на интерконектора, проектъ за който е от близо 10 години и едва тази година през май се стигна до първа копка, е предвидена в бюджета за 2019 г. 

Тръбата е с обща дължина 183 км от Стара Загора до Комотини, от които 140 км са на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. м3/год., а максималният до 5,5 млрд. м3/год. на следващ етап. Според плановете на българската държава интерконекторът трябва да бъде в експлоатация догодина. Тоест тогава строежът трябва да е приключил. 

Газовата връзка между България и Гърция трябваше да е приключена преди години според плановете на енергийното министерство. Целият процес обаче бе белязан от спънки - проблеми с обявяването на обществените поръчки, забавени срокове и т.н. Планът на третия кабинет "Борисов" първо бе проектът да е завършен по време на българското европредседателство на Съвета на ЕС. То бе в първата половина на 2018 г., но интерконекторът с Гърция очевидно не е факт. 

През май за изпълнител на строежа бе избрана гръцката компания "Джи&Пи Авакс" (J&P AVAX). Фирмата е предпочетена в конкурса за проектиране, доставка и строителство на интерконектора между България и южната си съседка, като имаше само един конкурент. Това бе консорциумът между българските компании ГБС и "Джи Пи Груп" и италианската "Бонатти".