От свинекомплекса в Голямо Враново поискаха диагнозата за африканска чума да бъдепроменена и останалите около 18 хиляди прасета да не се евтаназират. Оттам предлагат поднадзор да се реализира месото им. Изпълнителният директор на свинефермата Вихрен Димитров обяви, че ще поиска дори намесата на премиера Бойко Борисов за отмяна на диагнозата в неговото стопанство, защото повече от месец там не били открити болни прасета. 

„Над 1500 проби имаме отрицателни, искаме промяна на диагнозата, имаме искане и към министър Танева, защото такава болест, която е остро инфекциозна, ако не се появи до 15-ия ден, значи я няма. То е потвърдено и от научните среди в България”, заяви пред бТВ изпълнителният директор на свинекомплекса в Голямо Враново. 

До момента там са евтаназирани 13 хиляди животни, а положителни проби са получени на 26 юли. 

Според земеделския министър Десислава Танева обаче правилата важат за всички. В студиото на бТВ тя заяви, че българските институции са писали и писма до европейските власти дали може да се приложи изключение – получихме отрицателно становище – не може да се приложи дерогация.

„Не можем по този начин да процедираме“, каза още Танева.

Тя обясни, че когато е дошло нареждането за евтаназия на животните в засегнатите райони, са взети становища от ЕК за всички действия, които се прилагат във връзка с мерките за ликвидиране на болестта.

"Ние сме взели становище от европейски власти, от научната общност и от ветеринарния орган, който прилага тези мерки", каза още тя. 

Според нея отрицателните проби сега в Голямо Враново не означават, че инфекцията няма да се появи отново, понеже заболяването е с бавен процес, а дезинфекцията на свинекомплекса трябва да се извърши докрай, за да не се появи отново африканската чума. 

У нас имаше общо 33 огнища на чума. За последните две седмици няма нови случаи.