Неправителствената организация "Репортери без граници" призова френските правосъдни власти да отхвърлят европейска заповед за разследване, насочена срещу Атанас Чобанов, български журналист, който живее във Франция. Това съобщи БНР.

В публикувано днес съобщение на сайта на организацията се казва, че тя се опасява, че тази заповед може да заплаши конфиденциалността на журналистически източници.

Редактор на българския разследващ сайт "Бивол", Чобанов научил на 2 август, че е обект на заповед за разследване, която прокуратурата в София е изпратила до колегите си във Франция. "Репортери без граници" посочва, че подкрепя искането на адвокатите на Чобанов до френската прокуратура и френското външно министерство да не се съобразяват със заповедта.

"Българската прокуратура се опитва да злоупотреби с европейския механизъм за сътрудничество, за да сплаши известен разследващ журналист", заяви Пол Копан, ръководител на правния отдел на организацията и допълни: "Притеснени сме, че това искане може да доведе до нарушаване на конфиденциалността на източници и до нарушаване на правото на свобода на словото на Атанас Чобанов. Поради тези причини искаме френските правосъдни власти да не се съобразяват с тази заповед"

Според френския наказателен кодекс съдия може да откаже да сътрудничи по европейска заповед за разследване от друга страна член на ЕС, ако има сериозни основания да се смята, че тази заповед е несъвместима с европейското законодателство за правата на човека.

С европейска заповед за разследване българската прокуратура поиска на 1 август от френските власти да бъде разпитан главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов във връзка за разследването за кибератаката срещу приходната агенция.

Тогава Чобанов заяви пред БНР, че сам ще потърси разследващите и отрече да има каквато и да връзка с разследваната заради кибератаката срещу Националната агенция за приходите "ТАД Груп".

"Смятам, че прокуратурата се опитва да пришие „Биволъ“ към някакво дело, по което могат да поискат със СРС-та и с други методи да разберат по какви теми ние работим", каза Чобанов.