Хората трябва да могат да работят само по 12 часа в седмицата, ако използват предимствата на изкуствения интелект. Прогнозата е на милиардера Джак Ма - основател и собственик на "Алибаба" и известен иначе с одобрението си за работната култура в Китай, съобщи "Блумбърг".

"Хората биха могли да работят само три дни в седмицата, по четири часа на ден с помощта на технологичния напредък и реформа в образователните системи", вярва Ма, който участва в Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай. Въпреки че по-рано тази година основателят на "Алибаба" се застъпи за 12-часовия работет ден в Китай, 6 дни в седмицата и заклейми работниците, които се стремят към 8-часов работен ден.

Партньор на сцената на Ма по време на конференцията бе американецът Елон Мъск, главен изпълнителен директор на "Тесла", която строи производствени мощности в града. Двамата говориха повече от половин час за технологии. Не и за търговската война, кояго се вихри между Китай и САЩ.

Ма посочи електричеството като пример за това как развитието на технологиите е направило така, че хората да имат повече свободно време. И продължи: 

Мисля, че поради изкуствения интелект хората ще имат повече време да се наслаждават на това да бъдат хора. През следващите 10, 20 години всеки човек, държава, правителство трябва да се съсредоточи върху реформирането на образователната система, като гарантира, че децата ни могат да намерят работа, която изисква само три дни в седмицата, четири часа на ден“

По думите му ако не се промени образователната система, "всички ще сме в беда". Причината е, че настоящото образование е структурирано за времето на индустриалния период от развитието на човечеството. Новите образователни стандарти трябва да направят хората по-креативни, смята милиардерът.

Той обаче е категоричен, че технологиите не за заплаха за работните места, ако хората са в крак с времето.

„Не се притеснявам за работата. Компютрите имат само чипове, хората имат сърце. Това е сърцето, откъдето идва мъдростта.", обясни Ма.

Според него изкуственият интелект няма да успее да замени човека, само може да му помогне. Но за целта хората трябва да бъдат подготвени за времето, когато машините ще бъдат по-добри от хората в повечето рутинни работни действия.

Елон Мъск се съгласи с Джак Ма, че образованието в наши дни наистина е с ниска честотна лента и е изключително бавно.