Отказът на Япония да изнася високотехнологични материали за Южна Корея може да има обратен ефект в дългосрочен план, предава Ройтерс. Според множество експерти доминацията на Токио в доставките на чипове може да бъде преодоляна.

Миналия месец Япония наложи ограничения на износа на три вида материали за производството на чипове за Южна Корея, която е дом на технологични титани като "Самсунг" и "СК Хайникс". Това може тежко въздейства върху глобалната верига на доставки, тъй като Страната на изгряващото слънце осигурява около 70 процента от тези суровини за света.

Ходовете на Япония за пореден път подчертаха важното място, което тя заема в индустрията, след като някои от бившите ѝ гиганти като "Сони" започнаха да изостават зад китайски и южнокорейски конкуренти. Специалисти обаче предричат, че неформалния ѝ монопол върху нишовия пазар за флуорирани полиамиди, фоторезисти и флуороводороди може да приключи.

"Южнокорейски компании посочват качеството и редовните доставките за причини, поради които предпочитат японските материали. Но това ги накара да осъзнаят необходимостта от промяна и те вече предприемат мерки", заяви източник от японски доставчик на суровини. "Ще понесем голям удар".

"Самсунг" например повиши броя на тестовете на неяпонски фоторезисти и флуороводороди, според запознати източници.

"Соулбрейн" - доставчик на флуороводород за "Самсунг" и "Хайникс", които са съответно първи и трети производители на чипове в света, се опитва да достигне чистота на японския флуороводород във фабрика, която все още се строи.

Експерти все пак настояват, че ще отнеме време на южнокорейските компании да застигнат качеството на японските си конкуренти в трите високотехнологични суровини.

Според анализатора на "Ситигруп" Атсуши Икеда японските доставчици "са изградили способностите си след десетилетия опити в разработването на продукти". 

"Натрупването е твърде голямо за новите играчи".

Сеул вече се е заканил да финансира вътрешна верига на доставки, която да забърза процеса по натрупване на познание, необходимо на компаниите да се развият.

Очаква се строителството на завода на "Соулбрейн" да приключи до края на септември. След това ще се проведат тестове за масово производство на флуороводород.

По отношение на фоторезистите "Самсунг" се опитва да ограничи влиянието на Япония като използва суровини от местния доставчик "Донджин Семичем", макар че според експерти има още много пречки да се преодолеят.

В световен мащаб само три японски фирми - "Токио Охка Когио", "JSR" и "Шин-Етсу Кемикал",  доставят високотехнологични материали за развитото производство на чипове, носещо името "екстремна ултравиолетова литография".

Последици

"Токио Охка" и останалите производители на суровини се развиха редом с други електронни конгломерати - NEC, "Тошиба" и "Хитачи", които бяха световните производители на чипове в края на 80-те.

Дори след като японските производители на чипове отстъпиха на Южна Корея, доставчиците продължиха да господстват, благодарение на местните вериги на доставки и ранния достъп до отвъдокеанските пазари.

Засега те се въздържат да коментират по какъв начин ограниченията въздействат над бизнеса им, като твърдят, че не са били предварително уведомени за решението на правителството.

"Ние имаме много добри отношения с нашите корейски клиенти", заяви Хиедо Охаши - говорител на "Токио Охка". "Но това са политически въпроси".