Когато се оказа, че ГЕРБ, въпреки т.нар. Апартаментгейт и въпреки измерваната малка преднина за БСП, все пак спечели най-много евродепутатски места през май, всичкото налично тв анализатор и социолог се впусна в опровергаване на данните отпреди вота. Било ясно, че така ще стане, било ясно, че левицата сама се е простреляла и в двата крака с орбановското си и недругарско поведение и т.н., и т.н.

Всички обаче много срамежливо подминаха още един фактор, и то доста съществен - откровената кампания насред предизборната кампания, която лично премиерът Бойко Борисов (според ЦИК в качеството си на премиера Бойко Борисов) изнесе от шофьорската седалка на джипа. А министрите – от задните.

Ако някой си мисли, че What Happens in Vegas, Stays in Vegas, то значи не живее в България. Борисов пак е на път. Вярно, сега в действителност в качеството на министър-председател, поради простичкия факт, че това, което прави, не е в обхвата на едномесечната предизборна кампания, когато по закон би трябвало да е забранено.

С оставката на Цветан Цветанов не се сбъднаха прогнозите за намирането на негов заместник. Не само защото друг като Цветанов на „дългата скамейка кадри на ГЕРБ“ явно няма, а и защото сам Борисов даде заявка, че ще „децентрализира“ партията си (като изключва, разбира се, себе си).

Та, тези дни видяхме Борисов live в Кърджалийско. Онзи регион, от години определян като „бастион на ДПС“, който ГЕРБ като китайска капка започна да пробива по места през изминалите години. Вследствие на обиколката му ПФК „Арда“ получи 2,5 милиона лева, за да продължи с модернизацията на реновирания си през 2018 г. стадион. А новият рудник за добив на злато на „Дънди прешъс металс“ край „Ада тепе“ се порадва на вниманието на цели двама от общо тримата първи в държавата – на Борисов и на председателя на парламента Цвета Караянчева. (Апропо, при официалното обявление за откриването на рудника първоначално бе съобщено, че само втората ще присъства). Впечатлен от енергичната кметица на Крумовград, избрана още на първи тур от листата на ДПС, Борисов даже се обърна към Караянчева с думите: “Много ми хареса, Цвето, Крумовград. Да вземем да я подкрепим тая кметица“. 

От Крумовград на премиера му хареса още да обяви колко струва инвестицията в златодобива, какви средни заплати ще получават работниците в рудника, как част от тях дори се върнали от гурбет в чужбина и т.н. И обяви българската икономика за висохотехнологична (с рудник). 

Не му хареса обаче да отговаря на журналистически въпроси. И по всичко личи, че това ще е новата предизборна тенденция в поведението на министър-председателя. - Който пита, зло мисли.

От Крумовград Борисов с неохота коментира въпрос от журналисти за ресора, който България ще иска за бъдещия ни еврокомисар. И разбира се, този коментар влезе в челните заглавия на новинарските емисии. А също спрелия се да говори пред медиите тогава финансов министър – Владислав Горанов, премиерът скастри с:

"Горанов, за милиард инвестиция, довечера няма да видиш по новините друго. Затова ни разпитват, то им е казано...“

Турът на Борисов пое в един от следващите дни в посока Костинброд. Крайната цел – пак рязане на лента – този път на новите производствени мощности на Coca-Cola. Пътьом бе инспектирана и новостроящата се магистрала до сръбската граница. Предаването пак е на живо, министри и кметове пак се возят на задната седалка, речи, снимки с фенове, подаръци, лафчета и ей го на, една досадна репортерка атакува с въпроси за бившия шеф на КПКОНПИ, припознат от кабинета като най-достойния за бъдещ консул във Валенсия – Пламен Георгиев. След серия разменени реплики с представителката на медиите, Борисов все пак направи коментар. След което я скастри, че нищо от пътуването му до Костинброд, магистралата и инвестицията нямало да влезе в новините от деня.

"Толкова инвестиции... Мисля, че е отговор на всички критики. Благодаря ви!", сложи край на "интервюто" Борисов.

Трети опит. ГЕРБ и СДС пак ще подписват рамково споразумение за подкрепа за изборите. Действието се разиграва в централата на управляващата партия, в залата за пресконференции на управляващата партия, но... без нито един представител на медиите. Такъв жанр на „брифирането“ не бе известен досега в журналистиката, но чрез иновации се стига до прогреса. Скрепяването на дружбата между двете партии стана публично достояние само чрез живото излъчване във facebook профила на Борисов (нали сме високотехнологична нация). Досадни въпроси нямаше.

Четвърти опит. Премиерът шества из Пловдивско (където ГЕРБ ще трябва да налага нов кмет – областният управител Здравко Димитров). Нова порция стадиони (към който стадион в случая правителството няма никакво касателство, б.а), нова порция археология – все хубави неща. Антуражът върви неотлъчно до Борисов, кметът Иван Тотев (ГЕРБ) е избутан на заден план, Здравко Димитров – на преден. Сценарият е проигран и всичко върви по план. За зла беда премиерът решава да се похвали, че кабинетът е отпуснал близо 30 милиона лева същата тази сутрин за справяне с щетите от чумата по свинете. И не щеш ли, насред живото излъчване еква журналистически въпрос за високите критерии, на които стопаните трябва да отговарят, за да си получат обезщетенията за умъртвените животни. И мигом същото живо излъчване бива прекъснато.

Пети опит. Може и да е по протокол, може и да не е, ама насред пазарлъка за еврокомисарски постове, на крака ни дойде новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен и... журналистическите въпроси не само не бяха предвидени (по искане на гостенката - според Министерския съвет), ами и микрофоните по местата за медиите - отвинтени. И май по-добре, че не дай боже, някой невъзпитан представител на медиите, който не се съобразява с формата "кратки изявления" на срещата, да попита за какъв ресор „Киберсигурност“, за какви пет лева ще се бори България с тази пробита система на НАП, изложила на показ данните на на практика всички труженици на тая държава, оценени на по левче на калпак с уж наложената на данъчните глоба за теча.

Шести опит. Медиите имаха желание да задават днес въпроси на премиера и във Варна, където бе гост на Летния университет за младежите от ГЕРБ. Попитаха го ще им обърне ли внимание. Отговорът беше отрицателен. Мотивът: от централите им нареждали.

 

За да сме честни, и в миналото Борисов си е налагал автоцензура в коментарите по важни теми, осъзнавайки, че като ги прави по време на предизборни кампании, докато реже ленти, „добрите дела на правителството“ не намират места в централните новинарски емисии. Освен да раздава пари обаче (често пъти Борисов използва първо лице, единствено число, навярно забравяйки, че парите за благините се дължат на тези с „отворените данни“ в НАП), кабинетът дължи всекидневно отговори на въпроси – от злободневните, като как допуснахме и се справяме с чумата по свинете, как бе решено Пламен Георгиев да представлява страната в чужбина, защо правосъдният министър не издигна кандидатура за главен прокурор, как така горят сметища под магистралите - до кадруването в съдебната система, липсата на реална съдебна реформа, съмненията за нагласени обществени поръчки, енергийната сигурност на страната, в контекста на обвиненията в нагласени търгове, на новата придобивка на почетния председател на ДПС, съмненията за лобистко законодателство в доминирания от ГЕРБ парламент и пр., и пр.

Към момента на написването на този текст чумата по свинете все така се вихри, а прокуратурата май още проверява разкритията по темата на журналиста Генка Шикерова (в момента – на свободна практика, не питайте защо). Добрата новина е, че за кратко ще пуснат „изгорелия“ път до Гърция, лошата е, че още не са спрели пътя на Георгиев към Валенсия. Иван Гешев е все така ще е бъдещият, единствен, най-достоен и безапелационен главен прокурор, съдебната система е все така "независима". Путин и Обама все така ги няма в делото КТБ. Но не унивайте, скоро премиерът ще тръгне пак на път, за да ни разкрие чудесата на България.