Знаете ли кой е най-дългият графит, рисуван някога? А къде се намира? Не, Ню Йорк, Берлин, Лос Анджелис, Лондон или някоя от другите логични асоциации, които идват наум, щом си помисли човек за улично изкуство, не са верният отговор. 

Графитът, записан в книгата на Гинес през 2014 г., чийто рекорд не е подобрен до момента, е дълъг 2 километра, 245 метра и 40 сантиметра. Неговият дом са Обединените арабски емирства. Стените, послужили за платна на мащабна рисунка биват разположени на плажа Джумейра в Дубай. Парчетата са подредени върху пясъка така, че погледнати отгоре да очертават границите на ОАЕ, както те изглеждат на картата на света.

Повече от 150 графити художници, или "писачи", както понякога ги наричат на професионален жаргон, участват в гиганската творба. Изразходвани са над 7 000 цветни спрея. Темата на работата им - разказ на историята на ОАЕ. Да, в графити.

Идеята е на принца и престолонаследник на Дубай шейх Хамдан бин Мохамед бин Рашид ал Мактум. Тогава той е на 31 години. Поводът за мащабния проект е отбелязване на Националния празник на ОАЕ за 43-ти път. 

На екипа, регистриращ рекордите на Гинес, му отнема повече от час да измери двукилометровия графит. Но представителят на световната организация Правен Пател работата е била повече от удоволствие - по собственото му признание. 

“Запознах се с историята на ОАЕ по този нестандартен начин. Знам, че този шедьовър изглежка като карта от птичи поглед. Това изкуство е незабравимо пътешествие", заявава той, след като обява рекордът за одобрен.

А историята на графитите рекордьори е с продължание...

„ИZчистване“ – под това име Клуб Z започна кампанията си за заличаване на оскърбителните графити по стените и насърчаване на уличното изкуство. С инициативата си искаме да привлечем общественото внимание към проблема с грозните, цинични, заплашителни и дори опасни графити, които като някаква зараза са плъзнали в градовете ни. И да разкажем за красивите примери.