Британският премиер Борис Джонсън рискува бъдещето си с дръзкото предложение да парира евентуален опит за осуетяване на стратегията му за Брекзит, като просто разпусне временно "майката на всички парламенти" за няколко ключови седмици в навечерието на официалната дата на излизането от ЕС 31 октомври.
Ако не заседава, парламентът не може да приема официални решения и следователно така няма да бъде в състояние да предприеме съгласувани действия, за да попречи на премиера да прокара Брекзит без споразумение.


Джонсън знаеше много добре, че решението му да поиска от кралица Елизабет да спре временно работата на парламента ще предизвика вой срещу него, че организира преврат срещу демокрацията. Но ако се окаже в състояние да изпълни често даваното от него обещание Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври, Джонсън може да бъде запомнен като лидерът, който претвори на дело резултатите от референдума за Брекзит от 2016 г.

"Ако това сработи, много хора ще кажат, че то е брилянтен пример за политически театър и лидерство", каза Антъни Селдън, историк от Бъкингамския университет. "Ако не, е много вероятно това да ознаменува края на управлението му като премиер", добави той.

Джонсън залага на това, че политическите ползи ще засенчат всякакви финансови разходи въпреки мрачните предупреждения на влиятелни личности от деловите среди и икономисти, че при внезапно скъсване на отношенията с ЕС Великобритания ще се хвърли в продължителна рецесия, придружена от загуба на работни места и понижаване на покупателната способност.
Това е стъпка, която предишният министър-председател Тереза Мей не беше склонна да предприеме. Тя нееднократно стигаше до ръба, после се отдръпваше от него и поискваше от другите 27 членки на ЕС продължаване на срока на Брекзит вместо излизане без споразумение. 


Но ако гамбитът не успее, на Джонсън може да се наложи да отиде на парламентарни избори, което от своя страна ще изложи на опасност лидерското му място в Консервативната партия - или неговият план за Брекзит може да се окаже блокиран от активизирал се парламент, решен да наложи волята си в този политически сблъсък, превърнал се в исторически. 
Но дори и това да стане, според Селдън Джонсън ще бъде в добра позиция за парламентарни избори, защото ще може да стовари вината за неизпълнението на волята на народа върху парламента, който ще е направил Брекзит невъзможен, въпреки че на референдума мнозинството е гласувало именно за него. 


Решението на премиера предизвика очаквани заклеймявания от някои британски вестници, които яростно се противопоставят на излизане без споразумение. "Индипендънт" написа, че Джонсън си служи с непочтени методи, за да подкопава демократичните институции на Великобритания.

"Само 63 дни преди крайния срок 31 октомври, един неизбран премиер се самонаправи неподотчетен на парламента за срок от цели пет седмици", отбеляза вестникът. "Не само че Борис Джонсън иска да лиши избирателите от последната дума, но сега той заглушава и техните представители", допълва "Индипендънт".

Джонсън не разполага с кой знае какво поле за политическо маневриране. Той не е дошъл на власт с парламентарни избори, а партията му не разполага с мнозинство в Камарата на общините и затова разчита на споразумението с малка северноирландска партия да го подкрепя в ключовите гласувания.
И двамата негови предшественици - Мей и Дейвид Камерън - паднаха от власт след неуспехи, свързани с Брекзит, а Джонсън изглежда решен да избегне съдбата им. Чрез временното спиране на работата на парламента, което ще обхване голяма част от времето до датата на напускането, той съкращава времето на политическите си опоненти да измислят солиден законодателен план за блокиране на Брекзит без споразумение.


Скот Ейнзли, английски евродепутат от групата на Зелените, заяви, че провокативната тактика на Джонсън може да накара опозицията бързо да изнамери ефикасен начин за предотвратяване на Брекзит без сделка.

"Сега, в този преломен момент, всички останали партии трябва да се организират и да се обединят, за да предотвратят катастрофата, към която правителството се е запътило", каза той. Ейнзли окачестви временното спиране на работата на парламента като последен отчаян гамбит, който може да е "предсмъртното издихание" на Консервативната партия и да сложи край на мъките й.

Следващите редовни избори са през 2022 г., но те може да се състоят по-рано, ако Джонсън загуби вот на недоверие в парламента или реши да предизвика предсрочни избори с цел да спечели пълно мнозинство.

БТА