Президентът на Полша Анджей Дуда откри днес във Варшава главната церемония по повод 80-годишнината от нацистката инвазия в страната, сложила началото на Втората световна война, предадоха осведомителните агенции.

Присъстват десетки представители на други страни, сред които вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, канцлерът и държавният глава на Германия Ангела Меркел и Франк-Валтер Щайнмайер, както и българският президент Румен Радев. Отсъстваха руският президент Владимир Путен, който не е поканен и американският президент Доналд Тръмп, който преди дни обяви, че остава в САЩ заради приближаващия ураган Дориан. След като се оказа обаче, че Дориан няма да връхлети Флорида днес Тръмп се отправи към голф клуба си във Вирджиния. 

Полски войници изпяха химна на Полша и издигнаха националния флаг на площад "Пилсудски" - голямо пространство в центъра на града, сравнено със земята от германските войски през войната. Сега на площада се намира Гробът на незнайния воин, срещу който се издига голям християнски кръст. 

Церемониите в столицата бяха предшествани от възпоменателни прояви в населеното място Велун и полуострова Вестерплате до Гданск - първите станали обект на инвазията, състояли се рано сутринта в точния час на атаката на 1 септември 1939 г.

Дуда призова събралите се световни лидери да не си затварят очите днес за империалистическите тенденции и насилствените промени на границите. Той спомена за агресиите срещу Грузия и Украйна, без да назовава Русия като агресора, отбеляза Асошиейтед прес. 

Руският президент Владимир Путин не е поканен на церемониите по случай годишнината, както стана ясно. 

"В последно време в Европа си имаме работа със завръщане на империалистическите тенденции, с опити да бъдат променяни граници със сила, с агресия срещу страни, заграбване на земя, пленяване на хора", заяви Дуда, вероятно по адрес на руската политика по анексиране на чужди територии.

Той добави, че "затварянето на очите не е рецепта за запазване на мира. Всъщност това е прост начин за даване на съгласие за още нападения".

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер окачестви Втората световна война като "германско престъпление", което страната му никога няма да забрави. По думите му германското нападение срещу Варшава и Полша е "болезнено наследство". Той припомни, че според нацисткия план за Полша "нейната култура, градове, народ - всичко живо е трябвало да бъде унищожено".