Сценариите, номинирани за „Еми“ през 2019 г., бяха публикувани от Телевизионната академия онлайн, което означава, че финалният епизод на сериала „Игра на тронове“ вече е достъпен за четене от всички, които изпитват удоволствие от четенето. И са готови да го преживеят още веднъж, съобщава „The Wrap“.

Подписан от шоурънърите Д. Б. Уайс и Дейвид Бениоф, „Железният трон“ е единственият епизод от финалния сезон на фентъзи сериала, който беше предаден от HBO за награда „Еми“ – но той се смята за най-противоречивия епизод от всичките осем сезона на сериала.

Ако вече сте се съвзели от това, което сте изживели при гледането на финала, излъчен на 19 май (каквото и да е то), можете да прочетете сценария му в официалния сайт на наградите (стига да имате регистрация). Ако още не сте го гледали, но възнамерявате да го направите, сигурно и сами се досещате, че съдържа спойлери – както и следващите редове.

Внимание, спойлери!

Сценарият хвърля светлина върху два въпроса, които може би са останали неясни за много зрители. Една от основните сюжетни линии във финалния сезон беше напрежението между кралица Денерис Таргариен (Емилия Кларк) и лейди Санса Старк (Софи Търнър), заради което Джон Сняг (Кит Харингтън) се разкъсваше между тях.

Когато Джон научи за своя таргариенски произход, той разказа за това на Санса, но я закле да го пази в тайна, за да защити любимата си Денерис. Санса обаче не спази обещанието си и сподели тайната с Тирион.

На финала Джон бе принуден да убие Денерис след зверствата, които тя причини на мирното население на Кралски чертог – частично заради нарастващата ѝ параноя след разкриването на кралския произход на Джон.

Прости ли накрая Джон Сняг на Санса предателството ѝ? От филма изглеждаше, че по-скоро да. От сценария разбираме, че при последната им среща, когато се сбогуват преди Джон да напусне Кралски чертог и да потегли към изгнание на Вала – по-скоро не.

Ето какво пише в сценария:

„Джон стои пред Санса. Той не й е простил напълно за това че тя наруши клетвата, която му даде в Гората на боговете“.

Но после следва:

„Той знае, че тя го обича. Той знае, че тя иска само това, което е най-доброто за Севера. Но все пак …”.

Двамата завършват срещата с прегръдка, но е ясно, че предателството е ужилило Джон.

От друг момент в сценария става ясно, че драконите все пак нямат много мозък. Много фенове спореха защо след смъртта на Денерис Дрогон изпепели Железния трон. Някои вярваха, че той вижда в него символа на властта, стремежът към която е унищожил героинята, други излагат теорията, че той е открил връзка между кинжала в тялото на стопанката си и мечовете, от които е направен трона, което го е навело на мисълта, че въпросната мебел е нападнала Денерис. И едните, и други са надценявали дракона. От сценария проличава, че той е подпалил въжделения трон съвсем случайно.

А кои са победилите на 71-ите награди „Еми”, ще научим по време на официалната церемония по връчването им на 22 септември.

Площад Славейков