Депутатите от британската Консервативна партия, които се опитат да попречат на "Брекзит" без сделка, ги грози отстраняване от партията, предаде ТАСС, като се позова на телевизия "Скай нюз".
Според "Скай нюз" на такива депутати ще им бъде отнето правото да продължават да са част от групата на Консервативната партия в Камарата на общините и няма да могат да са кандидати на партията на следващи парламентарни избори.
Дисциплинарната комисия на консерваторите разчита по този начин да повлияе на тези депутати, които са солидарни с опозицията по въпроса за предотвратяването на "Брекзит" без сделка. Тези, които не се вслушат в предупреждението, ще продължат работата си в парламента като независими депутати.
Представителят на опозиционната Лейбъристка партия Джон Макдонъл заяви, че утре британските депутати ще представят план за предотвратяването на "Брекзит" без сделка.
Кралица Елизабет Втора официално одобри на 28 август спирането на работата на британския парламент по искане на премиера Борис Джонсън. Парламентът няма да работи от 9-12 септември до 14 октомври.
Джонсън отрече този ход да има за цел да попречи на депутатите да блокират "Брекзит" без сделка.
Великобритания се планираше да напусне Европейския съюз на 29 март тази година, но британските депутати три пъти отхвърлиха договореното между Брюксел и бившия премиер Тереза Мей споразумение за "Брекзит". Впоследствие ЕС се съгласи "Брекзит" да бъде отложен за 31 октомври, а Мей подаде оставка като министър-председател, припомня БТА.