Германските центристки партии удържаха лидерските си позиции на регионалните избори вчера в Източна Германия на фона на засилването на крайнодясната "Алтернатива за Германия", отбелязва ДПА.
В подкрепата и на двете партии обаче се наблюдава спад.
Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел остана на първо място в Саксония след преброяването на всички гласове, а социалдемократите спечелиха лидерска позиция в провинция Бранденбург.
На съществуващите управляващи коалиции в провинциите обаче вероятно ще бъде сложен край, като политическите експерти прогнозират трудни преговори за съставянето на стабилни регионални правителства.
ХДС и социалдемократите категорично отхвърлиха възможността да си сътрудничат с "Алтернатива за Германия", която обвиняват, че е партия с антиимигрантска и антидемократична линия.
Намалялата подкрепа и за двете партии може да засили натиска върху партийните лидери да напуснат управляващата коалиция на федерално ниво начело с Ангела Меркел. Германската социалдемократическа партия преминава през напрегната фаза по избиране на нов лидер и може да промени курса си, отбелязва ДПА.
Въпреки малките шансове "Алтернатива за Германия" да влезе в управлението, парламентарният секретар на партията Берндт Бауман заяви, че резултатът в Саксония е гигантско увеличение на подкрепата за крайнодясната политическата сила и това е израз на недоволството на германските граждани.
Видният регионален лидер на "Алтернатива за Германия" в провинция Тюрингия Бьорн Хьоке призова за предсрочни парламентарни избори и край на "ерата на Меркел".
Кандидатът за лидер на социалдемократическата партия Олаф Шолц обаче заяви, че посланието от вчерашните избори е, че партията му може да печели избори.
Германският министър на икономиката и член на ХДС Петер Алтмайер заяви, че партията му е спечелила сериозна победа в Саксония и омаловажи резултата на "Алтернатива за Германия" - според Алтмайер крайнодясната партия се е представила силно на изборите, но резултатът й не е прекалено силен.
В Саксония ХДС спечели 32,1 процента от гласовете, "Алтернатива за Германия" - 27,5, а социалдемократическата партия - 7,7 процента. Този резултат изключва подновяване на коалицията между ХДС и ГСДП, отбелязва ДПА.
Избирателната активност в Саксония достигна 66,6 процента (за сравнение: през 2014 г. тя бе 49,1 процента).