Китайската народна банка понижи днес курса на националната валута с 4 базисни пункта до 7,0883 юана за долар, предаде ТАСС. Според статистиката на регулатора това е минималната стойност от 13 март 2008 година.

Китай е в търговска война със САЩ. Обезценяването на собствената валута подпомага ценовата конкурентоспособност на стоките, оскъпени от серията мита, които президентът Доналд Тръмп наложи.

Министерство на финансите на САЩ причисли Китай към валутните манипулатори и призова Пекин към прозрачност по този въпрос. Централната банка на Китай заяви, че решението на Вашингтон е необосновано и и ще се отрази отрицателно на възстановяването на глобалната икономика и световната финансова система. 

За цялата 2015 година юанът поевтиня спрямо долара с 6 процента, а през 2016 година - с 6,7 процента, актуализирайки няколко минимални стойности за осем и половина години. За цялата 2017 година юанът се повиши спрямо американската валута с 6,2 процента, а през 2018 година се понижи с 5,1 процента. 

Слабо търсене

Търсенето за китайското производство е слабо на фона на търговската война с Вашингтон, сочат две проучвания, цитирани от Асошиейтед прес.

Бизнес изданието Цайсин (Caixin) съобщи днес, че неговият индекс на мениджърите по доставките е нараснал през август до 50,4 спрямо 49,9 през юли по 100-степенна скала, в която всяко нива над 50 сочи растеж.

В същото време показателят за новите поръчки е спаднал до най-ниско равнище за годината.

Друго проучване, публикувано в събота от Федерацията по логистика и доставки сочи спад на активността до 49,5 спрямо 49,7 през юли. И тук е установено, че търсенето е относително слабо.

Китайските износители изпитват затруднения заради покачването на американските мита. 

Пекин освобождава електромобилите на "Тесла" от ДДС

В същото време китайското министерството на промишлеността и информационните технологии съобщи, че електрическите автомобили на американската компания Тесла (Tesla) ще бъдат освободени от данък добавена стойност (ДДС). На Уолстрийт акциите на фирмата поскъпнаха.
Премахването на 10-процентовия данък ще позволи на водачите да спестят до 99 000 юана (12 546 евро) на автомобил Тесла, според съобщение, публикувано в чат приложението на конструктора Уичат (WeChat).
Тесла продава 16 модела в Китай, най-вече Ес (S), Екс (X) и 3 и тази мярка ще обхване всички тях. Министерството все още не дало никакви обяснения по темата.
Тесла започна строителството на завод в Шанхай, първият за американската компания извън САЩ, който трябва да влезе в експлоатация в края на годината с производствен капацитет от 250 000 превозни средства годишно.

 

БТА и екип на Клуб Z