Националният доверителен екофонд, чрез своята инвестиционна Програма за климата, отправя покана към държавната администрация по схемата за насърчаване на използването на електромобили, съобщават от сайта на ведомството. 

Целта на проекта е да поощрява инициативи, водещи до ограничаване изменението на климата и подобряване на политиките в три направления - подобряване качеството на атмосферния въздух, намаляване на емисиите на парниковите газове и намаляване на шумовото замърсяване в населените места. 

За финансиране могат да кандидатстват центалната администрация, териториалните й подразделения и общинските администрации. Всяка една от тях може да поиска пари за максимум три превозни средства, предупреждават от НДЕФ.  Набирането на формуляри за кандидатстване започва днес и е с краен срок за приемане на документи на 02.12.2019 г.

До момента са отправени 6 покани за прием на документи по схемата и са подадени 57 проектни предлжения. От тях 32 са вече изпълнени, а общата стойност на финансирането е 574 004 лв.  Закупени са 22 изцяло електрически автомобила от категория М1 и N1 (4+1 места), 7 - за хибридни електрически коли, както и 3 нови електрически превозни средства от категория (тежки четириколки).

Финансирането на проектите е в размер на 20 000 лв. за изцяло електрически превозни средства от категория М1 и N1. 

10 000 лева за хибридни електрически (plug-in) превозни средства категория M1(4+1 места) и N1.

20 000 лева за изцяло електрически превозни средства категория L7e, както и за допълнителни надстройки (за почистване, за поливане, за превозване на обемни предмети, изотермални кутии, контейнери за боклук) до 50% от стойността им, но не повече от 3 000 лева.

30 000 лева за изцяло електрически превозни средства (ванове 7+1; 6+1 места), категория М1 или N.

40 000 лева за изцяло електрически превозни средства категория М2 и N2.

Всички необходими за кандидатстване документи са публикувани в раздела "Документи", към програмата Инвестиционна програма за климата - електромобили на сайта на НДЕФ. 

Националният доверителен екофонд е държавно учреждение, което управлява средства, предоставени от бюджета, включително по силата на суапови за замяна на “Дълг срещу околна среда” и “Дълг срещу природа”. Фондът се финансира и от международна търговия с предписани емисионни единици за парникови газове, от продажда на квоти за емисии на парникови газове за авиационни дейности, както и на средства, предоставени на база на други видове споразумения с международни, чуждестранни или български източници на финансиране, предназначени за опазване на околната среда в България.