Британският премиер Борис Джонсън потвърди днес, че е твърдо решен страната му да напусне Европейския съюз на 31 октомври, със или без сделка, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Шансовете за постигане на споразумение се увеличиха" през последните три седмици, увери в същото време Джонсън.

Той имаше предвид преговорите с ЕС. Целта на британския премиер е да убеди депутатите консерватори да не подкрепят опита на опозицията да блокира със закон излизането на Великобритания от съюза на 31 октомври, отбелязва Франс прес.
Утре британският парламент ще се събере след края на лятната ваканция, преди да спре работа другата седмица в съответствие с предизвикало полемика решение на министър-председателя.

"Не искам (предсрочни) избори", увери също така Джонсън.

Британските депутати, които се против плановете на Джонсън за Брекзит, искат да прокарат закон, който да го принуди да поиска отлагане до 31 януари 2020 г. на излизането на Великобритания от ЕС. Това личи от текста, публикуван в Туитър от един от неговите автори, предаде Ройтерс. 
Законопроектът предвижда премиерът да бъде задължен да поиска отлагане на Брекзит, в случай че до 19 октомври той не съумее да издейства ново споразумение с ЕС или не получи одобрението на парламента за напускане на блока без споразумение. 

"Целта на законопроекта е да гарантира, че Обединеното кралство няма да напусне Европейския съюз на 31 октомври без споразумение, освен ако парламентът се съгласи", написа в Туитър депутатът лейбърист Хилари Бен.

Джонсън каза днес пред телевизия Ай Ти Ви, че ако Камарата на общините гласува утре за ново отлагане на Брекзит, то в сряда ще има гласуване за предсрочни избори. Британският премиер изрази надежда, че депутатите няма да гласуват за ново отлагане, и подчерта, че не съществуват обстоятелства, при които той би поискал от Брюксел отлагане на Брекзит. 
В изявление пред резиденцията на премиера на Даунинг стрийт Джонсън каза, че ако Камарата на общините гласува за отлагане, това ще направи "абсолютно невъзможни" всякакви по-нататъшни преговори.

"Аз не искам избори. Вие не искате избори. Нека следваме дневния ред на хората", заяви той.

Към урните на 14 октомври?

Джонсън ще свика парламентарни избори на 14 октомври, в случай че Камарата на общините блокира варианта за излизане от ЕС без споразумение, съобщи днес високопоставен източник от правителството, цитиран от Ройтерс. 
Очаква се законопроектът, който опозицията ще представи утре в долната камара на британския парламент, да даде на депутатите противници на стратегията на Джонсън за Брекзит възможност да контролират парламентарния дневен ред. 
Ако тази група съумее да нанесе поражение на правителството, казва източникът на агенцията, тогава премиерът ще предприеме първата стъпка към нови избори - да внесе в парламента предложение за свикването им.

"Членовете на парламента ще се изправят пред много прост избор утре, когато гласуват. Ако гласуват да дадат на Борис Джонсън шанс за преговори [. . .], това ще бъде най-добрата възможност за Великобритания да постигне споразумение", каза цитираният източник. "Но ако утре те гласуват за разрушаване на преговорния процес, да се обявят срещу това да дадат на Великобритания възможността да преговаря за сделка, те ще трябва да се замислят какво следва после". 

Очаква се, ако се стигне до предложение за нови избори, то да бъде гласувано още утре. За да мине, то трябва да получи поне две трети мнозинство в 650-местната Камара на общините, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.