Американският държавен секретар Майк Помпео иска да "рестартира" отношенията на президента Доналд Тръмп с ЕС.

Така представителят на САЩ в ЕС Гордън Сондланд коментира пред "Политико" посещението на Помпео в Брюксел. Дипломат номер 1 на Вашингтон пристигна на двудневна опознавателна визита, за да се срещне с новоизбраните лидери на европейските институции.

Вчера Помпео разговаря с бъдещата председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Както бе съобщено предварително, за темите не бе разпространена никаква информация. И двамата пуснаха в профилите си в туитър снимки, придружени с кратки текстове.

„Щастлива съм да посрещна държавния секретар Помпео в Брюксел. Беше страхотно да се опознаем взаимно по-добре и да разговарям с него за трансатлантическите отношения между ЕС и САЩ“, написа Фон дер Лайен.

 

 

„Поздравления за госпожа Фон дер Лайен за избирането й за бъдещ председател на Еврокомисията. Очаквам да работя с нея по широк кръг глобални въпроси“, отбеляза Помпео.

 

Днес той трябва да се срещне и с бъдещия председател на Европейския съвет Шарл Мишел, председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и следващия върховен представител на ЕС за външната политика  съюза Жозеп Борел.

НАТО обеща подкрепа за афганистанските сили

НАТО ще продължи да подкрепя афганистанските сили, обеща днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг след разговори с Майк Помпео.

„Осъждам неотдавнашните ужасяващи атентати (в Афганистан – б.р.) и НАТО остава ангажирана да подкрепя афганистанските сили", допълни Столтенберг.

Всичко това се случва на фона на усилията на САЩ за мирно споразумение с талибаните. Вашингтон преговаря с бунтовниците повече от година за намиране на политическо решение на започналата преди 18 години война в Афганистан.

Според представител на пакта, цитиран от ДПА, Столтенберг и Помпео са обсъдили също отдавнашните усилия на САЩ да бъдат увеличени европейските отбранителни разходи в рамките на НАТО.