Екипът на новия украински президент Володимир Зеленски изглежда ще се опита да реформира напълно цялата система на държавно управление. Вчера той е събрал своя управленски екип и е поискал пълна инвентаризация на страната, за да разбере с какви активи и ресурси разполага Украйна, кой какво контролира и по колко, пише руския в. "Независимая газета", цитиран от БТА. 

Дневният ред на срещата е включвал планове и задачи, чиято основна цел била "да се проведе пълно кадрово рестартиране на най-корупционните за бизнеса и гражданите органи на държавната власт" - агенциите по кадастъра, геоложките проучвания, архитектурата и строителството, околната среда, сигурността в транспорта и пътното строителство.

Зеленски е поискал да се затворят редица вратички пред нелегалния бизнес - да легализира например игралния бизнес и добива на кехлибар. Зеленски смята да премахне дългогодишния мораториум върху покупко-продажбата на земеделски земи. Новият екип подготвя и приватизация на едрите държавни предприятия, дори железниците. Новата власт смята за своя задача да привлече инвеститори, които ще повярват в Украйна, пише още "Независимая газета".

В най-близко време правителството ще се готви за посещение на мисия от Международния Валутен Фонд, за тристранни преговори между Киев, Москва и Брюксел за транзит на газ през Украйна, ще работи върху проектобюджет за 2020 г. Същевременно кабинетът се кани да изпълнява предизборното обещание на президента за "държава в смартфона" - дигитализация на административните услуги.

"Целта е украинската икономика да нарасне през близките пет години най-малко с 40 на сто", казва премиерът на страната Алексей Гондарчук. 

В същото време обаче, грандиозните планове за реорганизация на украинската икономика срещат противници. един от тях е бившият вицепремиер Алексей Кучеренко, който коментира пред онлай изданието "Страна".

"Естествено гласувам с двете ръце за "дигитализация", "децентрализация", "дерегулация", "либерализация", "джендърно равенство" и недопускане на "дискриминация въз основа на сексуалната ориентация и джендърна идентичност". Нека обаче първо ясно да посочат къде да бягат хората, щом им изключват парното, газа, няма топла вода и не извозват боклука".