През миналата нощ затвори трансферният прозорец в Западна Европа. Какво се случи в последните часове? По-правилният въпрос е какво не се случи, тъй като много от прогнозираните сделки си останаха само на думи и намерения. "Пекоха" се седмици, някои и месеци, но така и останаха "недопечени".

Тук е мястото да припомним, че там, където парите са най-много - Англия, трансферите приключиха още на 8 август.

Реализираните трансфери

За много от тях се говореше в последните дни и снощи не се случи нищо вълнуващо. Мауро Икарди премина от "Интер" в "Пари Сен Жермен" под наем за един сезон с опция за откупуване на стойност 70 милиона евро.

Италианският тим искаше да се отърве от аржентинеца със скандалната му съпруга и мениджърка Уанда Нара, още повече, след като привлече Ромелу Лукаку от "Манчестър Юнайтед".

Въпросът е какво прави Икарди в отбор, в който са Неймар, Единсон Кавани и Килиан Мбапе? На кой на мястото ще играе, дори при условие, че Мбапе действа на фланга, а Неймар - по-назад?

Тук трябва да се направи уточнението, че договорът на Кавани изтича идното лято и почти сигурно няма да бъде подновен, а ако сега Неймар остана, то е много вероятно да напусне догодина - зимата или лятото. Наемът на Икарди подсказва, че ПСЖ иска да го пробва, преди да реши той ли е бъдещият лидер на атаката на тима.

Не е за пренебрегване и факторът "Уанда Нара" - тази жена може да бъде истинско бедствие, колкото и в Париж да има много като нея.

ПСЖ взе още едно голямо име - вратарят Кейлор Навас от "Реал" (Мадрид).

Кейлор Навас смени Мадрид с Париж.

Заради високите трансферни цени и този прозорец е под знака на наемите. Хенрик Мхитарян облече екипа на "Рома" до края на сезона, след като в "Арсенал" прецениха, че могат и без него.

Алексис Санчес последва поне до юни 2020 г. Лукаку в "Интер" и засега избяга от ада, в какъвто се превърна отиването му в "Манчестър Юнайтед". За всички.

Хърватският национал Анте Ребич ще защитава цветовете на "Милан" най-малко за две години (наем) - досега беше в "Айнтрахт" (Франкфурт). Неговият сънародник Никола Калинич също подсили "Рома" (от "Атлетико" Мадрид).

Един от героите на "Тотнъм" в Шампионската лига - Фернандо Йоренте, се вля в редиците на "Наполи".

Някогашната голова машина Радамел Фалкао прие офертата на "Галатасарай" като свободен агент.

Много от останалите имена няма да ви говорят много.

Нереализираните трансфери

Една от историите на изминаващото лято остана с отворен край поне за месеци напред - Неймар остава в "Пари Сен Жермен". "Барселона" и "Реал" (Мадрид) направиха по няколко оферти за бразилеца, но босовете в Париж отхвърлиха всичките, а звездата искаше трансфер. Високата цена засега се оказа непреодолима пречка.

"Реал" (Мадрид) пръсна над 300 милиона евро за нови играчи още до юни, но Зинедин Зидан не крие, че е недоволен. Той искаше изявен дефанзивен халф, какъвто не получи. Цел №1 беше Пол Погба. "Манчестър Юнайтед" се запъна. След това се спрягаха имената на Кристиан Ериксен от "Тотнъм" и Бруно Фернандес от "Спортинг" (Лисабон). И те си останаха по клубовете.

Толкова засега. Заради Световното през миналата година трансферният прозорец само се открехна и за това лято се прогнозираха базнословни харчове, но на фона големите очаквания най-богатите клубове бяха по-скоро обрани. С малки изклчючения - "Реал", "Барселона" и "Атлетико" (Мадрид).