Частно католическо училише в Нашвил, Тенеси, премахна книгите за „Хари Потър“ от библиотеката си, защото съдържали „истински проклятия и заклинания, които създават риск от привличането на зли духове“.

Пасторът на училището „Сейнт Едуард“, където учат деца от предучилищна възраст до осми клас, е изпратил мейл до родителите на учениците, съобщава местният вестник Tennessean. В него се съобщава, че училището се е свързало с „няколко“ екзорсисти и всички препоръчали книгите да бъдат премахнати от библиотеката, пише „Гардиън“.

„Тези книги представят магията като добра и лоша, което не е вярно и всъщност е хитро заблуждение – гласи електронното писмо отец Дан Рийхил. – Проклятията и заклинанията, използвани в книгите, са истински проклятия и заклинания, които създават риск от привличането на зли духове.“

Заклинанията, включени в романите бестселъри, включвали забраненото „авада кедавра“ (използвано за умъртвяване), „круцио“ (използвано при мъчения) и „империо“, което позволява на магьосниците да контролират действията на други.

Рихийл поискал компетенцията на екзорсистите, щом получил запитване от родител, а ръководството на учебното заведение застава зад неговите действия. В библиотеката през новия семестър не могат да се намерят и още няколко тома, които обаче не са споменати в публикацията на местния вестник. Изборът на четива се прави съвместно с родителите и тези от тях, които са сметнати за „подходящи“, „наставляват синовете и дъщерите им да разберат съдържанието по-добре през призмата на нашата вяра“, казват от ръководството.

„Наистина не използваме цензура при избора си, но се уверяваме, че това, което влиза в училищната ни библиотека, са подходящи за възрастта материали“, коментира Ребека Хамъл, отговорна за католическите училища на територията на Нашвил.

Поредицата за момчето магьосник среща отпора на християните още от публикуването на първия том „Хари Потър и философският камък“ през 1997 г. Най-често критиката е, че романите на Дж. К. Роулинг величаят магията и окултното, объркват децата и ги карат да опитват да извършат заклинанията, за които четат. Има и няколко случая на публично изгаряне на книгите – през 2001 г. пастор от Аламогордо, Ню Мексико, направи клада от томовете, но местната библиотека организира специална изложба, посветена на поредицата, защото „Хари е жив и здрав в тяхната библиотека“. През април полски свещеници също хвърлиха книгите в пламъците.

Папа Бенедикт XVI коментира по времето, когато все още бе кардинал, че романите на Роулинг са „тънко изкушение, което действа незабелязано и с това дълбоко изкривява християнството в душата, преди тя да е успяла да порасне правилно“.

"Площад Славейков"