Мярка за неотклонение на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков и сина му Мартин ще гледа утре Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС).

Става въпрос за делото, по което двамата бяха осъдени на първа инстанция през май 2018 г. като група за отвличане, побои и палеж на автомобил.

Чокови обжалваха присъдата си и заседанието мина през юни 2019 г., а делото в момента чака решаване. То е не при кого да е, а при самия председател на Апелативния спецсъд Георги Ушев.

Отделна сага - сама по себе си достойна за описание - представляват мерките за неотклонение на някогашния властелин на врачанското село, като той ту излиза, ту се "дъни" и влиза обратно в ареста.

След прочитането на първоинстанционната присъда през м.г. той не отиде зад решетките, а бе оставен с втората по тежест мярка - домашен арест. Чоков разполага с "катастрофална" мединицска епикриза, според която страдал от диабет, полиневропатия, остра язва, дискова болест и урологично заболяване. Наскоро претърпял операция.

Тежки времена

Още по-рано - през 2017 г. изменение на негова мярка в парична гаранция докара дисциплинарна проверка срещу тогавашната и.д. шефка на съда Даниела Росенова.

За зла беда, през декември 2018 г. Чоков бе сниман в лъскаво заведение в Драгалевци, докато е под домашен арест. Според повечето публикации там попаднал на охраната на зам.главния и кандидат за главен прокурор Иван Гешев, която го нащрака "с телефони" и го прати на полицията и телевизията (Иван Гешев не отрече). МВР с учудване установи, че арестанта, когото уж трябва да пази, е в кръчмата.

Съдия Георги Ушев, който лично подписал на Чоков правото да отиде на зъболекар в този ден, веднага промени мнението си и го върна в ареста. Когато отшумя данданията, през май 2019 той отново излезе под домашен арест - и именно тази мярка обжалва утре.

На заседанието на апелативната инстанция през юни той се яви дори в инвалидна количка.

Срещу Чоков тече и друго дело, което също е с ефектно развитие: то е за дейността му на фактически нотариус, като го обвиняват, че съставял документи с невярно съдържание. Обаче целият състав на Районен съд - Бяла Слатина си направи отвод и председателят на съда прати казуса във... ВКС "поради невъзможност съдът, на който делото е подсъдно, да образува състав".

Най-висшата инстанция се занима с казуса и го прати в Плевен през март т.г. Докъде е това дело е неизвестно за широката публика.