Британският премиер Борис Джонсън ще трябва днес да се изправи пред бунта на депутати от собствената му партия, които са против Брекзит без споразумение въпреки заплахата му да свика предсрочни парламентарни избори в средата на октомври, ако претърпи поражение в парламента.

Днес депутатите отново поемат към Уестминстър, където консерватори бунтари се готвят да подкрепят опозицията в опит да наложат ново отлагане на Брекзита и да попречат на "твърдо" излизане от ЕС.

Очаква се довечера в Камарата на общините да се гласува първо по графика на Брекзит. 

Ако резултатът е отрицателен за правителството, Борис Джонсън веднага след това ще внесе искане за произвеждане на предсрочни избори на 14 октомври, каза правителствен представител.

"Премиерът не иска избори, но нещата ще зависят от решението на депутатите на утрешното гласуване", предупреди пожелалият анонимност представител.

Това искане ще бъде подложено на гласуване в парламента утре и ще бъде прието, ако получи две трети от гласовете.

Датата 14 октомври "ще позволи на един нов премиер да встъпи в длъжност преди срещата на върха на ЕС" на 17 и 18 октомври в Брюксел, уточни същият източник.


Никакво отлагане

Макар че в официално изявление вчера Борис Джонсън каза, че не иска избори, той също така припомни, че "при никакви обстоятелства" няма да поиска отлагане на Брекзит в Брюксел.

Шефът на правителството по-скоро обмисля излизане от ЕС без споразумение, ако не успее да намери компромис с Брюксел до 31 октомври, предвидената дата за раздялата.

Втвърдявайки тона преди новата парламентарна сесия, която се очертава бурна, премиерът вчера заплаши с изключване от партията на торите бунтари, които биха гласували с опозицията. Той разполага само с един глас мнозинство в долната камара на парламента.

Миналата седмица той реши да спре работата на парламента за пет седмици до 14 октомври, предизвиквайки гнева на мнозина депутати, които приеха това като опит да им запуши устата. 

"Премиерът изглежда прави всичко по силите си да се стигне до избори, като в същото време твърди, че това е последното, което желае", критикува го източник, близък до разбунтувалите се консерватори.

Борис Джонсън от своя страна уверява, че просто иска да демонстрира единство пред Брюксел, за да не отслаби позициите на Лондон в опита за предоговаряне на споразумението, сключено между бившия премиер Тереза Мей и Брюксел. Според него шансовете за споразумение с ЕС са се увеличили през последните седмици.

И противници на Брекзит протестират пред парламента. На плаката: "Депутати, обезвредете бомбата "Без сделка!".


Премиерът ще говори пред депутатите днес следобед, преди да отстъпи мястото на Майкъл Гоув, дясната му ръка, натоварен с подготовката на Брекзит без споразумение.


Законодателна битка

Според Би Би Си депутатите, които са против излизане от ЕС без споразумение, искат да отложат датата на напускането до 31 януари. За тази цел те първо трябва да вземат от правителството контрола над парламентарния дневен ред.

Благодарение на т.нар. "Правило 24" те могат да поискат спешни парламентарни дебати. Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу, който определя спирането на работата на парламента като "конституционен скандал", вероятно ще се съгласи.

В тази тактическа законодателна битка лидерът на главната опозиционна сила - Лейбъристката партия, Джереми Корбин не изключва нито един вариант, включително вот на недоверие на правителството.
Той подкрепя произвеждането на парламентарни избори, "за да могат хората да определят бъдещето си". В такъв случай лейбъристите ще водят кампания за нов референдум за членството в ЕС.
За днес са планирани и демонстрации пред парламента в подкрепа на предсрочни избори.


. . . а също и юридическа


Битката се води и в съдилищата, където правителството на Борис Джонсън трябва да отговори на редица инициативи, целящи да осуетят преустановяването на работата на парламента.

Днес най-висшият граждански съд в Шотландия ще разгледа по същество искане за отмяна на суспендирането на парламента, внесено от над 70 проевропейски депутати. Те вече бяха опитали миналата седмица да контрират това суспендиране, но искът им за спешно разглеждане беше отхвърлен.

Отделно Върховният съд на Северна Ирландия ще разгледа друго обжалване, внесено от името на северноирландския правозащитник Реймънд Маккорд.

А в четвъртък съд в Лондон ще разгледа иск на бизнесдамата и активистка против Брекзит Джина Милър, който бе подкрепен от бившия консервативен премиер Джон Мейджър.

През 2017 г. Милър спечели съдебна битка, за да принуди правителството на тогавашния премиер Тереза Мей да се консултира с парламента по процеса на напускане на ЕС.