Министерството на финансите пусна за обществено обсъждане проект за изменение на Закона за корпоративното подоходно облагане, а с него и изменения в закона за местните данъци и такси, за данъците върху доходите на физическите лица, закона за добавената стойност и за акцизите и данъчните складове. Целта на измененията е да установят правила срещу практиките за избягване на данъци, които пряко засягат функционирането на вътрешния пазар и по отношение на хибридни образувания и инструменти, включващи трети страни.

Нова данъчно облагане при напускане

Новите правила за данъчно облагане при напускане имат за цел да предотвратят корпоративното намаляване на дължимия данък в държавата по произход на компанията. Причината - корпоративните данъкоплатци могат да се опитат да намалят размера на дължимите данъци, като променят юрисдикцията, в която са местни лица за данъчни цели, или прехвърлят свои активи единствено с цел агресивно данъчно планиране.

Така съобразявайки се с чл. 5 на директива на ЕС от 2016 година, Министерството на финансите предлага промени, които би трябвало да гарантират, че когато данъчно задължено лице трансферира активи извън страната или променя юрисдикцията, на която е местно лице за данъчни цели, то капиталовата печалба, създадена, но нереализирана на територията на страната, ще бъде обложена.

Новото предложение обаче се отнася само за прехвърляне на активи от едно и също дружество и не засяга, например, трансфери на парични средства между компанията и майка и нейна дъщерна фирма.

В изпълнение на същата директива се предлага и предвиждането за разсрочено плащане на дължимия корпоративен данък, свързан с такъв трансфер на активи, но само в случаите, в които трансферите са между страни членки на ЕС или са част от Споразумението за Европейското икономическо пространство. 

Хибридни несъответствия 

Отново - според задължението по европейска директива, министерството предлага промени, които да неутрализират случаите на хибридни несъответствия и на несъответствия с данъчно задължено лице, което е местно лице за данъчни цели на повече от една юрисдикция.

Посредством т.нар. "хибридни споразумения" корпорациите извличат ползи от различията в спецификите на данъчното законодателство на две или повече държави, в които оперират. Тези видове споразумения са широкоразпространени и според директивата водят до "значително свиване на данъчната основа на корпоративните данъкоплатци в ЕС".

Целта на предположените промени: Министерството на финансите смята, че ще неутрализира този тип злоупотреби. В този смисъл Директивата е стъпка към унифициране на данъчните мерки, които страните от ЕС взимат за борба с данъчните измами и избягването на плащания към страните от големите международни корпорации. Държавите членки имаха срок до 31 декември на тази година да транспонират директивата в националната си законова и подзаконова уредба.

С някои от останалите изменения се предвиждат административни облекчения за гражданите, като: отпадне на задължението за писмено уведомяване на общината при прекратяване на регистрацията на превозното средство; отпадане на декларирането от предприятия и самоосигуряващи се лица в справката за изплатени доходи наградите от игри и предметните печалби с ниска стойност - до 100 лв., които са необлагаеми и др.