Опасност от космическа катастрофа не направи впечатление на хората на Илон Мъск в SpaceX, разказва Engadget.

Един от сателитите в проекта Starlink на частната космическа компания се оказал на пътя на наблюдателния сателит на Европейската космическа агенция Aeolus Earth.

"Съобщихме на SpaceX, които отговориха и заявиха, че не планират да предприемат каквито и да е действия", обяснява Холдър Краг, шеф на Офиса за космически остатъци към ЕКА.

"На пътя" в случая означава, че има шанс 1 на 1000 да се случи сблъсък между двата сателита. Това може да изглежда като малък шанс, но при апаратура на цена между 20 и 300 милиона долара вземането на мерки е добра идея.

Сателитите на SpaceX би трябвало да имат автоматизирана система за избягване на сблъсъци, но тя не е била ползвана и не е ясно защо. Затова от Европейската космическа агенция са преместили Aeolus ръчно. В бъдеще се планира имплементирането на система с изкуствен интелект, но засега това се прави от инженерите.

"Много рядко е да се правят маневри за избягване на колизии с активен сателит. По-голямата част от тези маневри са в резултат от мъртви сателити или фрагменти от предишни колизии", обясняват те в Twitter.

В момента не съществуват закони за космическия трафик, но орбитата на Земята същевременно става все по-населена - в момента има 1866 активни сателита. SpaceX нямат задължение да предприемат каквито и да е било мерки. Това подчертава нуждата от разработване на правила, тъй като проектът Starlink се очаква да изпрати 12 000 сателита в космоса в следващите години.

Засега са изстреляни 62, а 4 вече са неактивни - т.е. около 6,45%. Ако този процент се запази, а плановете на проекта Starlink се изпълнят, до 2024 г. в орбита ще има 774 мъртви сателита само на SpaceX.