САЩ, Великобритания и Франция може да са съучастници във военни престъпления в Йемен чрез въоръжаване и осигуряване на разузнавателна и логистична подкрепа на оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция, която обрича на глад гражданското население като военна тактика, заяви днес ООН в доклад, цитиран от Ройтерс и ТАСС, предава БТА.

Следователи на ООН са съставили таен списък със заподозрени в евентуални военни престъпления, изготвен въз основа на доклад за нарушенията в йеменския конфликт между коалицията от арабски държави и движението на хусите.

Следователите са установили възможни престъпления и от двете страни в конфликта, като същевременно подчертават ролята, която западни държави играят като ключови поддръжници на арабските страни, а Иран - като поддръжник на хусите. 

Докладът обвинява коалицията в избиване на цивилни при въздушни удари и умишлено лишаване на мирните жители от храна в страдащия от глад Йемен. Хусите, от своя страна, обстрелват градове, използват деца войници и прилагат тактики, наподобяващи обсадна война, се казва в доклада.

Експертите са изпратили на върховния комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет списък с "лица, които може да са отговорни за международни престъпления".

В приложението към доклада се изброяват имената на над 160 "главни действащи лица", сред които висши военни на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йемен и хусите. Не се уточнява обаче дали някой от тях е включен и в тайния списък с възможни заподозрени.

"Хора от правителството на Йемен и коалицията, включително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, може да са извършвали въздушни удари в нарушение на принципите на разграничаване, съразмерност и предпазливост и може да са използвали глада като метод за водене на война. Подобни действия може да съставляват военни престъпления", се казва в доклада.

Според него "законността на доставянето на оръжия от Франция, Великобритания, Съединените щати и други държави остава под въпрос и е обект на различни вътрешни съдебни процедури".

Експертите са установили, че Съвместен екип за оценяване на произшествията, създаден от Саудитска Арабия, за да прави преглед на предполагаеми нарушения, извършени от коалицията, не е подвел под отговорност никого за някой удар, при който са загинали цивилни. Според тях това поражда "загриженост за безпристрастността на неговите разследвания".

Експертите на ООН са получили твърдения, че войски на ОАЕ и съюзени с тях сили са изтезавали, изнасилвали и убивали заподозрени политически противници, задържани в тайни обекти, а хусите са поставяли противопехотни мини.

Според доклада в Йемен от март 2015 г. са убити най-малко 7292 мирни жители, включително 1959 деца и 880 жени, и са ранени 11 630.