Руски съд осъди днес на три години затвор Иван Подкопаев по обвинение в използване на насилие срещу полицейски служители по време на неразрешена акция на 27 юли, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 
Същият трибунал в Москва осъди и Данил Беглец на 2 години затвор по обвинение в нападение срещу полицай на 27 юли. От материалите по делото става ясно, че Беглец, който е от молдовски произход, рязко дръпнал за ръката служителя на реда и така му причинил физическа болка и морални страдания. 

Прокуратурата искаше 3 години 4 месеца затвор за Подкопаев и 3 години и 2 месеца затвор за Беглец. Подсъдимите бяха признали вината си и делото срещу тях беше гледано по съкратена процедура - без разпит на свидетели и представяне на доказателства, при признаване на вина и разкаяние и намаляване на наказанието с една трета от максималното.

По обвинения за масови безредици и използване на насилие срещу правоохранителните органи на неразрешения митинг на 27 юли бяха арестувани 15 души. Руският Следствен комитет обяви днес, че срещу петима обвиняеми наказателното преследване е било прекратено, предаде Франс прес. 

Четирима от тях са освободени от предварителния арест, за други двама ще бъде поискана мярка за неотклонение "домашен арест", а спрямо един не е наложена мярка за неотклонение. Един от петимата е обвинен, че е хвърлил кенче с напитка срещу полицай.

Срещу петимата остават обвиненията в административни нарушения и ще им бъдат наложени глоби или кратки ефективни присъди.