"Дори да съм в опозиция, няма да приветствам влизане в Шенген по сухопътната граница. 

В момента не знам дали е изгодно за България да влиза в Шенген. Всеки ден връщаме на Гърция над 150 имигранти. Ако Александър каже днес влизате в Шенген, ще напълнят България."

Това заяви днес от Берлин премиерът Бойко Борисов, който се срещна с председателя на Групата на Християнсоциалния съюз (ХСС) Александер Добриндт. Коментарът му бе в отговор на бжурналистически въпрос и бързо предизвика реакции у нас. По отношение на Шенген той изтъкна, че и в момента ползваме Шенгенската система в борбата с тероризма, контрабандата, наркотрафика, пролиферацията. "Имаме 100% обмен с всички немски и европейски служби", заяви Борисов и добави, че споразумението ни с Турция работи.

"Не мога да дам времеви график, но следим темите с внимание и имаме позитивно отношение, отчитаме постигнатото от България в областта на финансите и на правовата държава", добави по повода председателят на Групата на ХСС.

На практика отказът на Борисов да влизаме в Шенген, за което правителства наред се борят от години, предизвика първи реакции. Евродепутатът и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев коментира в профила си във фейсбук:

"Днес, на посещение в Германия, българският премиер направи стряскащо, дори скандално изявление против членството на България в Шенген. Така рязко отслаби позициите на държавата ни в трудните преговори за пълноценна интеграция в Европа.

Разбирам, че гроздето е кисело и - след поредицата от провали в сферата на сигурността, и особено пробива на базата данни на НАП - Борисов няма самочувствие, че може да постигне успех в тази национална цел.

Провалът на едно правителство обаче не може да е повод България да се отказва от национални приоритети с огромно значение за сигурността и доходите на българските граждани и бъдещето на българския бизнес. България трябва да бъде част от първата скорост на ЕС - а това значи преди всичко пространството на свободно движение.

Аз няма да се откажа от усилията си в тази посока. Надявам се, че останалите евродепутати от ЕНП и партньорите им от управляващото мнозинство ще продължат националната политика за влизане в Шенген, независимо от опасната непоследователност на техния лидер."

 

 

Иначе Александер Добриндт даде днес позитивен сигнал към страната ни по отношение на желанието ни "Фолксваген" да разположи завод в България. Засега компанията се е насочила към Турция, но наскоро българското правителство обяви, че не се е отказало.

В отговор на журналистически въпрос Александер Добриндт отбеляза, че разполагането на един голям автомобилен завод в България на германски производител все още се дискутира.

"Всички сме наясно, че става дума за икономически въпрос, това е стопанско решение, в което политиката не може да се меси. От друга страна сме наясно, че политиката поставя политическите рамки и нашата среща е в този контекст", уточни председателят на Групата на Християнсоциалния съюз.