Камарата на общините на британския парламент отне във вторник контрола на правителството върху Брекзит и министър-председателят Борис Джонсън заяви, че ще поиска предсрочни избори.
 
В унизително за Джонсън поражение, транс-партийно мнозинство прие с 328 на 301 гласа предложение парламентът да изземе от правителството управлението на британското оттегляне от Европейския съюз. 
 
 
 
Това позволява на противниците на правителството да прокарат утре законодателство забраняващо Брекзит без сделка и да го принудят да поиска от ЕС нова отсрочка на напускането до 31 януари. 
 
“Не искам избори, но ако депутатите гласуват утре да спрат преговорите и да наложат още едно безсмислено отлагане на Брекзит, възможно - за години, тогава те (изборите - б.р.) биха били единственото решение", каза Джонсън след гласуването.
 
 
За да свика предсрочни избори, са му необходими две трети от гласовете в камарата. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин каза, че не е против предсрочен вот, при условие че опцията за Брекзит без сделка отпадне. 
 

Сред викове "мошеник" и "оставка" Джонсън каза, че евентуален закон изключващ Брекзит без сделка "ще ме принуди да отида в Брюксел и да моля за отсрочка" и ще "разруши всяка възможност" за договаряне на ново споразумение".

"Той (законът - б.р.) би позволил  на приятелите ни в Брюксел да диктуват условията на преговорите", добави премиерът.

 
Джонсън беше заплашил да изключи от партията си разбунтувалите се депутати и да не им позволи да се кандидатират за нови мандати с бюлетината на торите. Между набелязаните за изключване са Никълъс Соумс, внук на Уинстън Чърчил, и бившите министри Филип Хамънд и Кенет Кларк.  
 
Министър-председателят, който обеща да изведе Обединеното кралство от ЕС до 31 октомври със или без сделка, загуби вота, след като част от консервативните депутати, които са против Брекзит без споразумение, гласуваха заедно с лейбъристката опозиция.
 
Би Би Си, позовавайки се на данни от Камарата на общините, предаде, че за отнемане на контрола на правителството върху Брекзит са били 240 лейбъристи, 34 шотландски националисти, 21 консерватори, 15 либералдемократи, петима от центристката Независима група за промяна, четирима уелсци и един зелен. Против са били 286 консерватори, 10 северноирлански юнионисти, трима независими и двама лейбъристи.
 
По-рано днес правителството изгуби крехкото си мнозинство от един депутат в камарата, след като досегашният консерватор Филип Лий обяви, че се присъединява към либералдемократите.
 
Следващата стъпка на опозицията и на торите-бунтари е да поставят на гласуване закон, който задължава правителството да поиска нова, трета поред, отсрочка на Брекзит, до 31 януари, освен ако парламентът до 19 октомври ратифицира различно от сегашното споразумение за оттегляне или одобри Брекзит без сделка.