В осмия мач помежду им Григор Димитров за първи път победи Роджър Федерер - 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2. Успехът е с цената на достигане до полуфинал на US Open. Българинът за първи път е в тази фаза в Ню Йорк и за трети в кариерата си в турнир от Големия шлем след "Уимбълдън 2014" и "Аустрелиън оупън 2017".

Прави го от позиция №78 в световната ранглиста в сезон, който до Откритото първенство на САЩ може да се нарече кошмарен.

На полуфинала Димитров ще спори с руснака Данийл Медведев, който се намира във великолепна форма. По-рано 22-годишният московчанин срази Стан Вавринка - 7:6(6), 6:3, 3:6, 6:1.

Битката с Роджър Федерер продължи три часа пред пълните трибуни на "Артър Аш стейдиъм". 

Първият сет започна с ранен пробив на швейцареца за 2:0. Той влезе в мача далеч по-спокоен от своя съперник. Григор се овладя и напипа ритъм, но не успя да върне брейка и загуби с 3:6.

Във втория сет Димитров започна по-добре и се справяше с повече лекота на своя начален удар. Същевременно сервис геймовете на швейцареца бяха по-оспорвани. И Гришо дочака момента си - пробив за 4:2, затвърден бързо - 5:2.

Краят на сета бе вълнуващ. Маестрото върна брейка в момент, в който българинът сервираше за изравняване на резултата при 5:3. В следващия гейм швейцарецът набързо поведе с 30:0 и се зададе изравняване, но Гришо направи впечатляваща серия с обрат и грабна сета - 6:4.

В третия сет Федерер вдигна темпото и качеството на играта си. Той притискаше Григор в неговите сервис геймове. Пробивът стана факт за 4:3. Рекордьорът по титли от Шлема придоби увереност и набързо приключи сета с 6:3 (втори брейк), като записа серия от четири поредни гейма.

В четвъртата част Димитров даде отличен отговор - той прекъсна серията на съперника си при това на неговия сервис. Пробив, затвърден за 2:0. Това върна самочувствието на първата ни ракета. При 3:2 той трябваше да спасява точка за проби и го направи със здрави нерви.

А следващият гейм не беше за хора със слаби нерви. Той продължи 12 минути и Федерер спаси цели седем (!) точки за пробив, като това започна от 0:40. Жалко за Григор. Личеше, че Роджър не е в най-добрата си форма днес. Маестрото губеше повечето дълги разигравания, опитваше да търси бърза развръзка с излизане на мрежата.

След размяна се стигна до нов маратонски гейм - десетият, с почти огледална ситуация на седмия. Този път Григор трябваше да наваксва от 0:40. Пред Федерер се откриха общо пет брейк пойнта, но Димитров се справи с много стабилна игра. 6:4, 2:2 и пети сет! 

Преди началото му 5-кратният шампион на US Open поиска физиотерапевт и двамата влязоха в съблекалнята. Изглежда, че величието не искаше да покаже къде е проблемът му. А може и причината да е била друга.

След медицинския таймаут Димитров стигна до точка за пробив още в първия гейм и успя да се възползва от колебанието на фамозния си съперник. Последва гейм на нула за хасковлията - 2:0.

Невероятно - нов пробив и 3:0 за българина! Федерер имаше проблем и Григор не му прощаваше. Най-големият корт на света - "Артър Аш", бе почти смълчан. Почти, защото десетки българи ликуваха.

И стана 4:0 с гейм на нула. Все пак Роджър записа гейм - 4:1. Григор не трепна - 5:1. Набързо стана 5:2. И 6:2 - Григор най-сетне победи човека, с когото дълги години бе сравняван и неочаквано за никого е на полуфинал срещу Медведев. След Новак Джокович още един фаворит за титлата преклони глава. Пред Григор този път.